szerző:
MTI

amarosan indul az erdőtörvény átfogó módosítása - mondta Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkára a Magyar Hírlapnak adott interjúban, amelyet a napilap szombati száma közölt.

Az államtitkár elmondta: bonyolult, hosszú távú hatásokat kiváltó törvényről van szó, és nem utolsó sorban arról a százezer emberről, akinek közvetlenül, vagy közvetve megélhetést adnak a magyar erdők.

Bitay Márton szólt arról is, hogy a szakma 2012 óta dolgozik a törvény megújításán, így nem új törvényről van szó, hanem alapos módosításról.

Elmondta: egyszerűbb, kevésbé bürokratikus jogszabályt szeretnének, amely jobbá teszi az erdőgazdálkodók, az erdőtulajdonosok, és az erdőket látogató turisták életét is. A törvény módosítása során fontos szempont a fenntarthatóság figyelembevétele, a magyarországi erdőterületek növelése, valamint a gazdasági, közjóléti és védelmi funkciók összhangjának megteremtése - emelte ki az FM államtitkára.

Bitay Márton szerint érdemes lenne végiggondolni a lakossági tűzifa áfájának kérdését, esetleges csökkentését is, mert ez anélkül jelentene árcsökkentést, hogy az erdőtulajdonosoknak bevételkiesést okozna.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!