szerző:
hvg.hu

Több millió szatyrot loptak el az angliai szupermarketekből a vásárlók a tavalyi év során, amivel milliárdos károkat okoztak az üzleteknek. Bár nálunk is fizetni kell a nejlonzacskókért, a legnagyobb áruházláncok nem tapasztalták, hogy a magyar vásárlók tömegével vinnék el a kifizetetlen szatyrokat.

Tavaly október óta körülbelül 20 forintnak megfelelő összeget kell fizetni Angliában egy nejlonzacskóért a boltokban, azóta pedig nagyjából 533 millió szatyrot loptak el a bevásárlók. Vagyis ezzel összesen csaknem 11 milliárd forinttól fosztották meg a boltokat - pedig az ebből befolyt bevételt elvileg jótékony célokra fordítják, írja a Pénzcentrum.

Egy felmérés során az angolok fele elismerte, hogy átlagosan havonta három zacskót lop el a boltból. Ezt pedig azért tudják könnyen megtenni, mert ott a boltokban bemondás alapján megy a fizetés - vagyis a vevő őszinteségén múlik, hogy hány elvett zacskót ismer be a pénztárnál. Sokan azt mondják, csak azért csinálják, mert senki nem szól rájuk, de olyanok is akadnak, akik kidobott pénznek tartják a zacskóra költött összeget.

Hazánkban már évek óta fizetni kell a bevásárlózacskókért a boltokban, az olcsóbb kisebb szatyor száz forint alatt is beszerezhető. Idehaza többféle módszerrel is hozzájuthatunk a zacskókhoz, általában a pénztárostól kérhetjük azt el, de sok helyen a pult alól kell kivennünk és odaadnunk a kasszásnak, mégsem jellemző, hogy fizetés nélkül vinnék el a vásárlók, erősítette meg a Tesco és a Spar sajtóosztálya. A hazai Tesco-nál  a  termékdíj bevezetése óta sem fogy kevesebb zacskó, a míg a Sparnál azt mondták, hogy csökkent a zacskók forgalma, amióta fizetni kell a táskákért.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!