szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Valószínűleg rá kellett segíteni az államadósság csökkentésre, hogy ne sértse meg a kormány az alkotmányba írt szabályt, mely szerint minden évben csökkennie kell az adósságrátának.

Erőltetett adósságcsökkentést hajthatott végre a kormány, hogy az államadósság az év végi számok szerint csökkenő pályán maradjon az előző évhez képest – írja a napi.hu.

A portál az Államadósság-kezelő Központ adataira hivatkozva megállapítja, hogy a karácsony és szilveszter közötti egy hétben "eltűnt" a központi költségvetés adósságából 427,6 milliárd forint.

A korábbi jegybanki számok is arra utaltak, hogy az adósságcél elérése érdekében komoly pénzügyi műveletek zajlottak az év utolsó heteiben. Egyébként az egész decembert is az erőltetett adósságcsökkentés jellemezte.

Pedig az államadósság valódi csökkenéshez tavaly adott volt a három százalékot közelítő gazdasági növekedés, így a GDP-arányos mutató a növekedésnek köszönhetően csökkent. Ennek ellenére láthatóan nem sikerült csökkenő pályán tartani az államadósságot, ezért volt szükség a GDP 3-3,5 százalékára rúgó mesterséges adósságcsökkentésre – csak így tudta a kormány az alkotmányban rögzített adósságcsökkentést prezentálni.