szerző:
hvg.hu

A miniszter családtagjai 753 millió forintért vásároltak földeket Csongrád megyében, 505 hektár állami földet szereztek az összehangolt árveréseken.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szélesebb családtagjai is bevásároltak az állami földárverések során. Korábban már kiderült, hogy a miniszter apja vásárolt egy kisebb parcellát 37,6 millió forintért, azonban nagybátyja és üzlettársa, Gyapjas Károly már 180 millióért nyert el sikeresen földliciteket Hódmezővásárhely és Makó mellett. A Blikk ezúttal újabb rokonokat fedezett fel a sikeres földlicitálók között. Lázár unokatestvére, Gyapjas Mária és a vele egy háztartásban élő Légrádi József 375 hektárnyi földet vásárolt Hódmezővásárhely, Makó, Óföldeák és Földeák térségében.

A lap szerint megfontoltan vásároltak, ugyanis egymás mellett lévő parcellákra licitáltak, Gyapjas Károly és Légrádi szerzeményei együttesen kétszer akkora területet ölelnek fel, mint a Margitsziget. Lázár János a lap megkeresésére úgy reagált, hogy rokonai "akik évtizedek óta mezőgazdasággal foglalkoznak, és minden feltételnek megfelelnek, hogy a liciteken részt vegyenek, nyílt árveréseken, esetenként a piaci eladási ár többszöröséért jutottak a földterülethez. Az ár kifizetéséhez miniszter úr rokonai banki kölcsönt fognak felvenni.”

Mint korábban beszámoltunk róla, a földek, legfőképp a szántók értéke országos átlagban is 15-16 százalékos mértékben növekedett, ezzel megszégyenítve a banki betéteket, de a legtöbb részvény árfolyamát is. Ennek fényében különösen nagyot kaszálhat az, aki igénybe veszi a földvásárlásra fordítható kedvezményes hitelt, ráadásul 2020-ig minden bizonnyal marad az uniós földtámogatás is, így a műveléssel is nagyobb haszon jár.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!