szerző:
hvg.hu

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter utasította Gondos Judit közigazgatási államtitkárt, hogy folytasson le vizsgálatot, hogy miért nem kapott tájékoztatást a NAV-ért felelős Tállai András államtitkár arról a nyomozásról, amelyet a NAV indított az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentése alapján. Az OLAF a korrupcióellenes támogatások korrupt elköltésére bukkanhatott.

Mint korábban a HVG beszámolt róla, a korrupcióellenes uniós támogatást is megcsapolhatták Magyarországon. Az uniós forrásokat menedzselő csúcsszervnek, az egykori Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek dolgozó tanácsadó konzorcium alvállalkozói körében az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) fiktív számlákra, készpénzes kifizetésekre bukkant.

Az OLAF jelentése alapján a NAV nyomozást is indított, azonban erről nem tudott a NAV-ért felelős Tállai András államtitkár, bár Polt Péter legfőbb ügyészt értesítették. Az OLAF koordinációs irodája a NAV-on belül működik, így mindenképp el kellett volna jutnia az információnak Tállaihoz. Az eset kivizsgálására Varga Mihály Gondos Judit államtitkárt kérte fel – írja a tárca hétfői közleménye. Az esetre úgy derült fény, hogy Jávor Benedek európai képviselő mind a legfőbb ügyészt, mind a Tállait megkérdezte, hogy a jelentés alapján indult-e nyomozás, ám ellentmondó választ kapott.

A NAV-os nyomzás kiterjed az NFÜ és a 2013 Quality Control konzorcium között kötött közel egymilliárdos, később kibővített szerződésre, ami arról szólt, hogy a tanácsadó cég segíti az NFÜ-t a közpénzek elköltésének ellenőrzésében. Az EU ezt 2,4 milliárd forinttal támogatta, azonban az OLAF ennek a teljes visszafizetését kéri, ugyanis megállapításuk szerint jelentős mértékben nem korrupcióellenes intézkedésekre használták fel a pénzt, több alvállalkozón keresztül.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!