szerző:
hvg.hu

Az év végén lejárt az oroszokkal kötött hosszú távú gázszerződés, a megmaradt mennyiséget még hat évig lehívhatjuk, ráadásul most rendkívül olcsó lett a gáz, ami teret engedhet a rezsicsökkentés folytatásának.

Piaci forrásokból értesült a Világgazdaság, hogy az orosz földgáz ezer köbméterenkénti ára 200 dollárra zuhant, nyolc éve nem volt ilyen alacsony az orosz gáz ára, szeptemberben is még 245 dolláron állt. A lap felveti, hogy az ilyen mértékű áresés megteremtette a lehetőségét a rezsicsökkentés folytatásának is. Kitértek arra is, hogy 2010-es rögzített árak előtt például a piaci árakhoz igazodott a lakossági gáz ára.

Az Orbán–Putyin-megállapodás szerint az ország akár 2022-ig lehívhatja a korábbi gázszerződésben le nem hívott, közel 20 milliárd köbméteres mennyiséget, így addig mindenképp lehetséges, hogy olcsó gázzal fűtsön az ország.

Előnyös lehet az ország és a térség gázellátása szempontjából az is, hogy két év után a Gazprom ismét tervezi, hogy kihasználja a magyar tárolókapacitásokat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!