szerző:
MTI/hvg.hu

Tizenkilenc előállítótól harminchárom különböző terméket vizsgáltak meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, tizenegy esetben indult hatósági eljárás - közölte a hivatal. Pontozták is a vajakat, a kóstolón az Auchan saját márkás termékét találták a legjobbnak.

A laboratóriumban biztonsági és minőségi szempontból ellenőrizték a termékeket – írta közleményében a Nébih. Biztonsági szempontból a termékek avasságát mutató peroxid számmal, és a termékek növényi zsír tartalmával kapcsolatban sem találtak szabálytalanságot, a négy megvizsgált laktózmentes feliratú vaj laktóztartalma is megfelelt az előírásoknak.

Minőségi paraméterek szempontjából négy terméknél súlyos hibát találtak a szakemberek. Egy esetben a víztartalom nem felelt meg a 16 százalékos határértéknek, míg a másik három esetben sem a tejzsír sem a víztartalom nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak.

©

A termékek jelölésekor például egy esetben a karotint nem tüntette fel az előállító, három termék csomagolására nem a hatályos jogszabályban előírt kereskedelmi név került, egy esetben pedig nem tüntették fel a csomagoláson a készítmény magyar nevét. Egy termék gyártmánylapja a hatályos jogszabálynál nagyobb víztartalmat tartott elfogadhatónak.

Hatósági eljárást négy terméknél a súlyos minőségi hiba miatt, további hét esetben pedig a jelölési hibák miatt kellett indítani.

Laikus és szakértő kóstolók segítségével pontozták a termékek küllemét, illatát, ízét, állagát és kenhetőségét is.

E szempontok alapján a legkedveltebb termék az itthon előállított Auchan Tuti tipp vaj lett, amelynek külső megjelenéséről az értékelők azt írták, hogy "egyöntető, krémfehér színű, kissé tompa fényű, tiszta, nem szennyezett". Az íze pedig "kellemesen főtt" és "nagyon enyhe kesernyés utóíz érezhető" benne.

Másodikként a német Meggle márkázott vaj, harmadikként pedig az osztrák Milfina Lactofree végzett. A listát a Cserpes márkázott vaja zárta.

A teljes értékelést itt lehet végigböngészni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!