szerző:
MTI

Mivel tél van, sapkákat, sálakat és kesztyűket ellenőrzött a fogyasztóvédelem. Örömhír, hogy egyik sem tartalmazott a kelleténél több azoszínezéket, ami esetleg rákkelőt lehet.

Megfelelt az előírt biztonsági követelményeknek a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) élelmiszer és vegyipari laboratóriumában vizsgált 28 féle szezonális textiltermék. A vizsgált sapkák, sálak, és kesztyűk nem tartalmaztak veszélyes, tiltott színezéket.

A hatóság azt ellenőrizte, hogy a szezonális termékek úgynevezett azoszínezék-tartalma nem haladja-e meg az előírt határértéket, illetve megfelelnek-e a nyersanyag-összetételre vonatkozó jelölések az előírtaknak. Az azoszínezékek textília és bőr festésére alkalmasak, használatuk során azonban néhány az emberi bőrrel tartósan vagy nagy gyakorisággal érintkezve egészségi kockázatot jelenthet esetleges rákkeltő hatása miatt.

A vizsgálat azonban azt is kimutatta, hogy a szálösszetételre vonatkozó jelölés a címkén nem felelt meg 3 sapka, 2 sál és 5 kesztyű esetében. Példaként említik, hogy egy 100 százalék akril szálösszetétel jelölésű termék valójában poliészterből készült. A vizsgált 28 termék között gyermekeknek és felnőtteknek készült öltözék-kiegészítők egyaránt voltak, közöttük szerepelt 10 sapka, 1 sapka és kesztyű szett, 8 sál és 9 kesztyű.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!