szerző:
hvg.hu

A Jófogás internetes apróhirdetési oldal is érzi az elmúlt hetek fő ingatlanpiaci trendjét: hirtelen megugrott csoknak megfelelő eladásra kínált új házak és lakások száma.

Látványosan megemelkedett aa Családok Otthonteremtési Kedvezményének (csok) megfelelő hirdetésfeladások száma, ami arra utal, hogy sokan talán pont a program miatt döntöttek úgy, hogy eladják meglévő lakásukat (esetleg tesztelni szeretnék, hogy mennyit ér az ingatlan jelenleg, és milyen kereslet mutatkozik iránta).

A Jófogás szerint a használt lakások 48 százaléka felel meg a megújult szocpolnak, és bár a legtöbb hír a 10+10 milliós (támogatás + hitel) új építésekre fókuszál, a használt ingatlanok piacán is fellendülés várható a támogatásnak köszönhetően.

Míg hosszú évek óta ebben az időszakban téli álomra vonul a piac, most egy hónap alatt megduplázódott az ingatlankeresők száma, valamint a hirdetésfeladás is erőteljesen növekszik. A Jófogás adatai alapján megszaporodtak az eladó csok-kompatibilis házak és lakások (a teljes lakóingatlan adatbázis 53 százaléka megfelelhet a követelményeknek), azonban a támogatás legnagyobb összege Budapesten és a nagyobb megyeszékhelyeken sem elég önmagában a vásárláshoz.

„Sokan gondolkozhatnak úgy, hogy most könnyebben és jó áron eladhatják használt lakásukat vagy házukat, hiszen a vevő támogatást is igénybe tud venni a megvásárlásakor – mondja Palocsay-Zubor Géza, az apróhirdetési oldal üzemeltetőjének ügyvezető igazgatója.

©

A Jófogásnál országosan több mint 150 ezer hirdetés, ezen belül Budapesten 47 ezer lakás felel meg az új támogatás feltételeinek, de a kelet-magyarországi megyékben is nagy a kínálat. A maximum árak eltérőek a kelet- és nyugat-magyarországi megyék esetében, valamint a településtípus is befolyásolja a támogatással megvásárolható használt lakás maximum értékét. Az átlagár a megyeszékhelyek közül Győrben a legdrágább (17 millió forint), míg legolcsóbban (7,2 millió forintért) Salgótarján környékén kínálnak csok-kompatibilis használt ingatlanokat.

A fővárosban 18,5 millió forintos átlagárat mér az oldal, de országos szinten Gyál a listavezető település, ott 20,5 millió forint az átlagos ár. A top 5 további négy város sorrendben: Piliscsaba, Vecsés, Budakalász és Göd.

A kormány által bejelentett legújabb terv, miszerint eltörlik a korábbi 30 millió forintos felső határt az új építésű lakások esetében, kitágítja ugyan a lehetőségeket, a nagyobb városokban azonban a magas árak még így is korlátot jelentenek, hiszen például Budapesten az új építésű vagy építés alatt álló lakások átlagára 50 millió forint fölött mozog, és a megyeszékhelyek között is csupán néhány helyen van az átlagár 20 millió forint alatt. Így tehát várhatóan csupán a kisebb települések esetében lehet nagyobb ingatlanpiaci fellendülés a csok közvetlen hatására – véli a Jófogás.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!