szerző:
HVG

Az ötvenes évek elején már részük volt a szoros politikai felügyeletben az időjárás-előrejelzéssel foglalkozóknak: az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) jogelődjét 1953-ban a Minisztertanács alá rendelték. Valami hasonlóra készül az Orbán-kabinet is.

Az OMSZ egyike annak a 73 állami fenntartású, javarészt önálló szakmai munkát végző intézménynek, amelyiket arra ítélte a kabinet, hogy valamelyik tárcába integrálódva folytassa a munkáját. A szellemi műhelyek felszámolása mellett a szolidaritás elvű társadalombiztosítási rendszer végleges lebontását jelenti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tervbe vett minisztériumi bedarálása is.

Korábban Orbán Viktor maga figyelmeztetett: ne azt nézzék, amit mondok, hanem azt, amit csinálok. Bár a bürokráciacsökkentésként kommunikált intézményi leépítés jól csenghet a választók fülében, és egy sor olyan szervezetet is érint, aminek már a létrehozása is értelmetlen volt, a valódi cél a politikai központosítás.

A jelenleg még többé-kevésbé független értelmiségiek tízezrei válhatnak így egy csapásra minisztériumi alkalmazottakká, az azzal járó kötelező politikai hűséggel. Pedig valóban lenne tere a bürokráciacsökkentésnek. Azt azonban a kormányapparátusnak magán kellene kezdenie. A mostani átalakítás viszont épp ennek ellenében hat.

Részletek a csütörtöki HVG-ben.

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!