szerző:
hvg.hu/MTI

Tovább rontott pozícióján Magyarország a Transparency International korrupciós világranglistáján.

Három ponttal kevesebbet kapott az egy évvel korábbi eredményénél Magyarország a Transparency International legfrissebb, 2015-re vonatkozó korrupciós jelentésében.

Hazánk most 51 pontot kapott az úgynevezett korrupcióérzékelési indexen (Corruption Perceptions Index, CPI), szemben a 2014-ben elért 54 ponttal és a 2012-ben kapott 55 ponttal. Magyarország a középmezőnyben helyezkedik el, és az ország eredményei az elmúlt évtizedet tekintve egyértelmű lecsúszást mutatnak. Olyan országokkal vagyunk nagyjából egy szinten, mint Szaúd-Arábia, Horvátország, Szlovákia, Malajzia, Kuvait. Az Európai Unióban korábban a korrupt harmadba tartoztunk, ma már a korrupt negyedbe és csak négy ország, Görögország, Románia, Olaszország és Bulgária van mögöttünk. Csehország lekörözte, Szlovákia és Horvátország pedig beérte Magyarországot.

A korrupciós index a közszektor korrupcióját méri üzletemberek és szakértők érzékelése alapján. A korrupcióra csak ilyen közelítő becsléseket lehet alkotni, hiszen a lényege az, hogy rejtett. A TI skáláján a nulla pontszám lenne a teljesen korrupt rendszer, a 100-as pontszám pedig az a rendszer lenne, ami teljesen mentes a korrupciótól. Ezek csak elméleti határértékek, ilyet egyetlen ország sem kap.

A TI kutatása Berlinben zajlott, és 168 országot értékeltek. A lista élén már második éve Dánia áll, amely 91 pontot szerzett a maximálisan elérhető százból. A CPI-indexen az Egyesült Államok és Nagy-Britannia az eddigi legjobb helyezését érte el az idén.

A legkevésbé országok csoportja hosszú évek óta változatlan, és négy skandináv állam szerepel benne:

  1. Dánia
  2. Finnország
  3. Svédország
  4. Új-Zéland
  5. Hollandia
  6. Norvégia

Ezekben az országokban a közszektor átláthatóan és elszámoltathatóan működik, és az állam a legnagyobb mértékben képviseli a közérdeket más országokhoz képest.

A lista sereghajtója Angola, Dél-Szudán, Szudán, Afganisztán, Észak-Korea, Szomália. Észak-Korea és Szomália csupán nyolc pontot kapott.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!