szerző:
hvg.hu

Alaptalanul kifogásolta a Közgép, hogy más nyerte a Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás hulladékgazdálkodási rendszerének tervezésére és kivitelezésére kiírt közbeszerzést. A Kúria jogerős ítéletben mondta ki, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság helyesen döntött, amikor elutasította a Közgép kifogásait.

A Közgép majdnem 800 millió forinttal nagyobb összegért végezte volna el a munkát, mint a nyertes pályázó. Simicska Lajos cége az ítélet szerint alaptalanul kifogásolta egyebek mellett azt, hogy a nyertes pályázat nem felelt meg a pénzügyi alkalmassági követelményeknek és az előírt műszaki feltételeknek. Azt a kifogást is elutasították, hogy a nyertes hamis adatot közölt a közbeszerzési eljárásban a referencia tekintetében.

A Kúria kimondta, hogy a Közgép kifogásai a nyertes céggel szemben egyetlen pontban sem állják meg a helyüket. A Kúria ítélete jogerős, további jogorvoslatra nincs lehetőség – olvasható az Indexen.

Nem ez az első peres ügy a Közbeszerzési Döntőbizottság és a Közgép között. Egyszer már perelt a cég, amikor a KDB azzal vádolta meg Simicskáékat, hogy egy pályázatban adatokat hamisítottak, és emiatt minden közbeszerzésből kizárták őket. Akkor, decemberben a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a Közgép javára döntött, vagyis megállapította, hogy nem hamisítottak adatokat, így a közbeszerzésekből nem lehet kizárni a céget. Ez az ítélet ugyanakkor még nem jogerős.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!