szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A piacon az a hír járta, hogy Szaúd-Arábia javasolja a termelés csökkentését.

Pár órára úgy tűnt, hogy vége szakad az olcsó olaj időszakának, ugyanis a délutáni kereskedésben hirtelen elszállt az olaj árfolyama – számolt be a Portfolio.

Az emelkedés oka azonban csak egy pletyka volt. A piacon az a hír járta, hogy Szaúd-Arábia, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) legbefolyásosabb tagja azt javasolta, hogy minden egyes ország csökkentse mintegy 5 százalékkal a kitermelését. A pletyka a jelek szerint az orosz energiaminisztertől, Alexander Novaktól eredt, aki a javaslatról nyilatkozott is csütörtökön.

Novak szavai szerint arra is volt javaslat, hogy az OPEC és az OPEC-en kívül országok olajminiszterei tárgyalásokat kezdjenek az olajpiaci problémák rendezéséről, melyet egyébként Oroszország is támogat.

A kínálat szűkítése az ár emelkedését eredményezte volna, de kiderült, hogy a hír csak kacsa volt, az az OPEC egy szóvivője cáfolta a hírt, és jelezte, hogy nincsen tervbe véve az Oroszországgal történő tárgyalás.

Az egyre világosabb, hogy nehéz idők járnak most Putyinra, az oroszoknak nagyon kellemetlen az alacsony olajár.

Az olajár a cáfolat után esett, a Brent és a WTI árfolyama a napi csúcs óta közel 4 százalékkal került lejjebb, továbbra is jelentősen a tegnap esti szintek felett kereskednek az olajjal – írja a Portfolio.

©

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!