szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tállai András írásbeli válaszban oszlatja a homályt a 10+10 milliós ingyenpénz feltételeivel kapcsolatban, több-kevesebb sikerrel.

A 10+10 milliós családok otthonteremtési kedvezményére az jogosult, akinek az elmúlt 2 évben volt társadalombiztosítási jogviszonya, és azon belül 180 napig volt munkája – magyarázza Tállai András, a kormány új mindenese (a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetője) a csok eddig is ismert feltételeit a parlamentnek benyújtott írásbeli válaszában. Néhány jobbikos képviselő ugyanis azt tudakolta írásbeli kérdésében, hogy pontosan mik a csok feltételei.

Tállai válasza alapján a jobbikosok mozgó célpontra lőttek, a miniszterhelyettes szerint ugyanis a kormány úgy döntött, a támogatás részletszabályairól új rendeleteket fog alkotni.

A biztosítotti jogviszony alapja Tállai szerint lehet például munkaviszony vagy vállalkozási tevékenység.

De lehet biztosított és jogosult lehet a csokra a szakképzésben levő tanuló is, ha a gyakorlati képzése tanulószerződés alapján történik (melynek lényege az, hogy a cég, amelynél munkát végez valójában foglalkoztatja és fizet is neki érte).

A felsőoktatásban tanulók viszont alapesetben, csak a hallgatói jogviszony alapján nem jogosultak a csokra, csak abban az esetben, ha kereső tevékenységet folytatnak, magyarán a tanulás mellett van munkájuk is vagy vállalkoznak.

Amennyiben a hallgató nem végez kereső tevékenységet és a 25 . életévét még nem töltötte be, akkor a szabályozás alapján eltartott gyermeknek számít és az őt eltartó szül ők utána is igényelhetik a családok otthonteremtési kedvezményét – írja a miniszterhelyettes.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!