szerző:
hvg.hu

A Fidesz három éve előírta a soraiba tartozó városvezetőknek, hogy nem vehetnek fel évvégi jutalmat, de még ma is akad rá példa, hogy megteszik. A X. kerületben milliókat fizettek ki jutalomként 4 tisztviselőnek, Kecskeméten több százezres prémiumot tehettek zsebre az alpolgármesterek. Két ellenzéki irányítású kerületben is osztottak jutalmat 2015 végén.

Három olyan várost, illetve kerületet talált a Blikk, ahol a kormánypárti vezetés százezres, sőt milliós nagyságrendben osztottak jutalmakat a múlt év végén. Három évvel ezelőtt a fideszes polgármesterekre még rápirítottak, és visszafizetteték velük a jutalmakat, amelyeket a pártvezetés tilalma ellenére vettek fel.

Kőbányán, azaz Budapest X. kerületében ugyan Kovács Róbert polgármester nem vett fel jutalmat, a három alpolgármester és a jegyző azonban egyenként 1 millió 687 ezer forint jutalmat tehetett zsebre. Szabó Krisztián jegyző szerint azonban az érintett alpolgármesterek, Pap Sándor, Radványi Gábor és Weeber Tibor "részben közérdekű célra" használta fel a pluszpénzt.

A lap körkérdésére adott válaszok alapján már nem él az osztogatós gyakorlat a megyei jogú városoknál és a fővárosi kerületeknél.

©

A XI. kerület fideszes polgármesterének, Hoffman Tamásnak ugyan 2,2 millió forintot szavazott meg a testület, de azt a pénzt közvetlenül két óvodának utalták át, az udvarokat újítják majd fel belőle.

Kecskeméten más volt a helyzet: tavaly évvégén két fideszes alpolgármesternek szavaztak meg 440 800, illetve 881 761 forintot, és ők meg is tarthatták a pénzt.

Két ellenzéki irányítású fővárosi kerületben szintén osztottak jutalmat: a XIV. kerületben Karácsony Gergely PM-es polgármester és helyettesei fejenként 335 ezer forint jutalmat vehettek fel, Kispesten az MSZP-s Gajda Péter 150 ezer forint jutamat kapott, helyettesei pedig 400-400 ezer forint jutalomnak örülhettek.

A Fidesz sajtóirodája közölte, bár az önkormányzati képviselő-testületeket illeti meg a jog, hogy maguk dönthessenek a jutalmazásról, a párt továbbra is elvárja a politikusoktól, hogy ne vegyék fel a pénzt. Utasításba ugyan nem adhatja ezt a párt, de nyomatékosan kérik, hogy továbbra is tartsák be a 2013-as előírást.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!