szerző:
MTI

Már a fejlesztési tárcánál van a 3-as metró felújításának engedélyezése. Mivel néhány megálló nem lesz akadálymentes, a Belügyminisztérium a Műegyetemmel próbál alternatív megoldásokat kidolgoztatni - derült ki egy írásbeli válaszból.

Az M3-as metróvonal felújítására vonatkozó támogatási kérelmet a BKV Zrt. benyújtotta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) részére, a kérelem elbírálása folyamatban van - közölte Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára képviselői kérdésre adott írásos válaszában hétfőn.

Tóth Bertalan (MSZP) képviselő azzal a kérdéssel fordult Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterhez, hogy a fővárosi agglomerációs járatok nehézségei után az M3-as metró felújításának finanszírozása is veszélybe került-e.

Az államtitkár válaszában emlékeztetett arra, hogy a szerelvények felújítására - amely nem uniós támogatással történik - már szerződést kötött a BKV Zrt. és a Metrowagonmash Nyrt., a szerelvények felújításához a kormány állami kezességvállalást nyújt a főváros 60 milliárd forint összegű forrásbevonásához.

©

Az uniós támogatásban részesülő infrastrukturális fejlesztés 125 milliárd forintos támogatási összeggel szerepel egy múlt évi kormányhatározat mellékletében. A leírás szerint a budapesti M3-as metróvonal Kőbánya-Kispest és Újpest központ állomások közötti vonalán felújítják a vágányfelépítményt, az alagútszerkezetet, az áramellátást, a mozgólépcsőket, a távközlési és felügyeleti rendszereket és az állomásokat, valamint a Kőér utcai járműtelepet, az állomások egy részét pedig akadálymentesítik.

Fónagy felidézte, hogy az infrastruktúra felújításával kapcsolatban 2015-ben KÖZOP forrásból részletes megvalósíthatósági tanulmány készült. A projekt keretében 10 állomáson felvonókat, valamint egyes állomásokon funkcionálisan új, a fix lépcső mellé mozgólépcsőt telepítenek. Így 13 állomáson lesz felvonó.

Az államtitkár kiemelte, hogy a a BKV Zrt.-vel megvizsgáltatják a nem teljes körűen akadálymentesíteni tervezett állomásoknál felszíni akadálymentes pótló buszjárat elindításának lehetőségét.

Ezen túl a Belügyminisztérium felkérésére a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem jelenleg egy olyan megoldás kidolgozását végzi, amely a mozgáskorlátozottak, kerekes székkel utazók biztonságos közlekedését segíti a mozgólépcsőkön.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!