szerző:
MTI

Az építőipar nem biztos, hogy lépést tud tartani a csok néven ismert otthonteremtési támogatás miatt megnövekedett lakásigényekkel – írja a Világgazdaság hétfői száma.

Nemsokára kiderül, mekkora problémát okoz az építőiparban a szakmunkások hadának külföldre vándorlása és a megfelelő utánpótlás hiánya – írta a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest (KFIB) tanulmányára hivatkozva a hétfői Világgazdaság. (A tanulmányról korábban a hvg.hu is írt, ezt itt olvashatja el.) A KFIB elemzése szerint a jelenleg külföldön dolgozó szakmunkások hazatérésére nem lehet számítani, a szakképzési területek átszervezésével pedig három-négy év múlva lépnének a piacra a szakmunkások, épp akkor, amikor a piaci kereslet már kezd majd lecsengeni. 

A VG azt írja, hogy a Központi Statisztikai Hivatal szerint a 2000-es évek közepén még mintegy 330 ezren dolgoztak az ágazatban, tavaly már csak 270 ezren, az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége tavaly jelezte, hogy nincs elegendő szakképzett munkaerő a piacon. 

Ha a gazdaságban állást találna minden olyan munkanélküli, aki a legutóbbi munkahelyén építőipari vagy bármilyen ipari tevékenységet végzett, évente akkor is legfeljebb 1,6 millió négyzetméterrel tudnák a jelenlegi fölé emelni az épített lakások összterületét. Így a szakemberhiány miatt az új lakások száma legfeljebb évi 20 ezerrel növekedhet a jelenlegi szinthez képest, és ez is csak négy év alatt érhető el – írta a Világgazdaság.

©