szerző:
MTI

Magyarországon demokrácia van, nyugodtan tüntessenek - mondta Rétvári Bence Emmi-államtitkár a készülő tanárdemonstrációra reagálva. Elmondta, a Klik megszüntetését nem tervezi a kormány, mert a központosítás egy "megőrzendő érték", aminek szerinte számos jó hozadéka van. Lesznek viszont szerkezeti átalakítások, és szeptembertől további "érezhető" változások következnek az oktatásban.

Egyharmadára csökken a pedagógusokat érintő bürokrácia a köznevelési kerekasztalt megelőző tankerületi fórumokon elhangzottakat is figyelembe véve - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára hétfő este egy ráckevei fórum után.

Az erről szóló miniszteri döntés részleteit tartalmazó útmutató már hozzáférhető az Emmi honlapján. 

©

Magyarországon demokrácia van, mindenki kifejtheti a véleményét így is - mondta Rétvári azzal kapcsolatban, hogy február 13-ára a fővárosba demonstrációt szerveznek a köznevelés és a pedagógusok helyzetének javítása érdekében. Hozzátette: az Emmi az érdekképviseletekkel, a Pedagógusok Szakszervezetével is folyamatos formális és informális egyeztetést folytat, mint ahogyan minden tankerületben "mindenkit" meghallgat, minden véleményre kíváncsi, és így lesz ez majd a köznevelési kerekasztalon is.

Rétvári: "Megőrzendő érték" a központosítás

Az államtitkár szerint az oktatás központi fenntartása olyan megőrzendő érték, amely nemcsak a pedagógus életpályát, hanem például a bérek folyamatos emelkedését is garantálja. 

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megszüntetését nem tervezi a kormányzat, ám belső szerkezetátalakításra sor kerülhet - tette hozzá. A parlamenti államtitkár a Klikkel kapcsolatos kritikákra reagálva elmondta: "húsz éven át láttuk, milyen nagy minőségi különbségek voltak" az egyes iskolák között, és milyen hátránnyal indult például egy kis vidéki iskolába járó gyerek.

©

Rétvári Bence megemlítette, hogy az oktatás központi fenntartásának bevezetése óta folyamatosan emelkedtek a pedagógusbérek. 

Az adminisztratív terhek nagyarányú csökkentése, a tankönyvek tartalmának kialakításába bevont pedagógusok véleményének kikérése, az ingyenes tankönyv, illetve étkeztetés bevezetése mind jelentős vívmány, szeptembertől pedig további "érezhető" változások lesznek - tette hozzá az államtitkár.

Hozzátette: minden ellenkező híreszteléssel szemben érezhetően nőtt a pedagógus hivatás iránti érdeklődés: az elmúlt években másfélszer annyian jelentkeztek szakirányú főiskolákra és egyetemekre, mint korábban - mondta az államtitkár.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!