szerző:
hvg.hu

A fekvőbeteg-ellátó osztályok kétharmada nem felel meg a minimális feltételeknek sem – derítette ki egy ÁNTSZ-vizsgálat, amelyet a Népszabadság hétfői száma idéz.

A kórházi ellátásra szorulók több mint fele baj esetén olyan helyre kerül, ahol az ellátásához nincsenek meg a feltételek – derül ki az ÁNTSZ belső vizsgálatából, amelyet a Népszabadság idéz, és amelyet nem hozott a szakhatóság nyilvánosságra.

A megvizsgált kórházak közül a jelenleg érvényes szabályok szerint a fekvőbeteg-ellátó osztályok kétharmada nem felel meg a minimális feltételeknek sem – írja a lap a tanulmányra hivatkozva. A száz vizsgált kórházból huszonkettőnél összesen 149 szakmában nem tudják biztosítani sem a közegészségügyi, sem a szakmai feltételeket, vagyis ennyi helyen nincs megfelelő kézmosási, fertőtlenítési lehetőség az orvosoknak, vagy hiá­nyoznak az ellátáshoz szükséges megfelelő eszközök – áll a cikkben. Az ÁNTSZ adatai szerint a kórházak több mint 70 százalékában nincs kellő számú szakorvos, illetve szakdolgozó.

A Népszabadság kérdésére az ÁNTSZ a vizsgálat tényét elismerte, de a részletekről, és a megtett intézkedésekről nem beszéltek, azt mondták, még elemzik az adatokat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!