szerző:
MTI

Lámfalussy Sándor, az euró atyja munkásságának az az üzenete, hogy a pénzügyi stabilitás az alapja, illetve a feltétele a gazdasági növekedésnek - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az idén harmadik alkalommal megrendezett Lámfalussy-konferencián.

Lámfalussy Sándor rámutatott arra, hogy minden jól működő gazdaság alapja a pénzügyi stabilitás, a pénzügyi rendszerek instabilitása pedig súlyos gazdasági, majd később táradalmi válságot okozhat - mondta az MNB-elnök a konferencián, ahol a monetáris politikát és a pénzügyi rendszert érintő aktuális kérdésekről tárgyalnak Európa jegybanki vezetői és a meghívott banki szakemberek.

Matolcsy György arról is beszélt, hogy egyfajta mágikus háromszög működik Lámfalussy munkássága alapján a gazdaságban, a pénzügyi stabilitás kell ahhoz, hogy strukturális reformokat lehessen megvalósítani, ezek alapozzák meg a gazdasági növekedést, a munkahelyek teremtését.

"Ha strukturális reformokról beszélünk, fontos, hogy stabil legyen a gazdaság, erős a politikai akarat ezek véghezvitelére" - emelte ki. 

Matolcsy György felidézte, hogy két héttel ezelőtt részt vett az ázsiai befektetési fórumon, ahol meglehetősen pesszimista képet vázoltak fel a részt vevő szakemberek és gazdasági vezetők a világgazdaságról. A felszólalók szerint romlottak a globális pénzügyi közösség kilátásai, hiszen a globális gazdaság minden alappillére - az Egyesült Államok, az EU, Kína és Japán - gyengélkedik, így nincsenek motorok, amelyek hajtani tudnák a világ gazdaságát - mondta Matolcsy György.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!