szerző:
hvg.hu

Egészen lenyűgöző eredményt produkált a töltőállomás hálózat építésében az amerikai Tesla: 71 százalékkal nőtt a töltőfejes kompresszorok száma, és közel 50 százalékkal a hálózati töltőállomásoké. Afrikán kívül mindenhol lehengerlő az infrastuktúraépítésük. Aki nem hiszi, csinálja utánuk!

A Tesla friss adatai szerint 2015-ben az egyenáramú gyorstöltő hálózatba 593 állomás, illetve 3439 egyéni töltőfejes konzol tartozik. A greencarreports beszámolója szerint a számok Észak-Amerikában, Európában, Ázsiában és Ausztráliában is dinamikus növekedést mutatnak; közel másfélszeresére (egészen pontosan 48 százalékkal) nőtt a "tankolási állomások" száma a világban egy év alatt, ahol összesen 71 százalékkal nőtt az igénybe vehető töltõcsatlakozók száma.

A Tesla 3. modellje
©

A Tesla gyorsan le is vonta a következtetést: ha a tempó marad, a töltési dugók is elkerülhetik a rendszert, hiába, hogy újabb földrengésszerű mozgást jósolnak a Tesla piacra érkező 3. modelljének. Erre szükség is lesz, mert most még elég gyakori a kutak forgalma és leterheltsége – főként ünnepnapokon – hosszabb várakozásra kényszeríti az autósokat. Egy kaliforniai kútnál (Tejon Ranch, Lebec) a minap 15 elektromos autó állt sorba, hogy az út további részéhez szükséges energiamennyiségét magához vehesse.

A Tesla töltőállomásokat, gyorsszervizeket és elektromos kutakat mutató térképe – mely akár országszinten is szűkíthető és analizálható (de Magyarországon egyelőre nincs mit) itt található. És így  néz ki rajta Európa:

Erről a hullámról is lecsúszunk lassan
©

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!