szerző:
MTI

Harmadával csökkentette harcosai javadalmazását az Iszlám Állam amiatt, hogy kevesebb bevételhez jut az illegális olajkereskedelemből, ami ugyanakkor "jelentős problémákhoz" vezet az újabb terrorista osztagok felállításánál is – ezt mondta az orosz védelmi minisztérium szóvivője hétfőn.

A javadalmazást múlt héten csökkentették harmadával, miután jelentősen csökkentek a Törökországba irányuló illegális olajkereskedelemből származó bevételek. A terroristák olajkitermelésére mért orosz légi csapások a szélsőségesek harckészségét is csökkentették az oroszok szerint.

Oroszország tavaly szeptember vége óta folytat légi hadműveletet Szíriában, Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányát támogatva.

Korábban az orosz katonai illetékesek bejelentették, hogy a légicsapások miatt az iszlamisták illegális olajkereskedelemből származó bevételei napi 3 millió dollárról a felére, azaz 1,5 millió dollárra csökkentek. A védelmi tárca tisztségviselői beszámoltak arról is: a terrorista szervezet körülbelül 8500 üzemanyagszállító tartálykocsival rendelkezett, amiből majdnem 2000-et az orosz vezérkar december végi közlése szerint sikerült megsemmisíteni.

Az Independent című brit lap már január közepén arról számolt be, hogy felével kevesebb javadalmazást kapnak az Iszlám Állam harcosai Szíriában a nemzetközi légicsapások okozta károk miatt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!