szerző:
MTI/hvg.hu

Az olajpiac a termelés visszafogásáról érkező hírek hatására korrigált, így a benzin és a gázolaj is drágul szerdától a magyarországi kutakon.

Emelte bruttó 2 forinttal a 95-ös benzin és bruttó 4 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt.

Az emeléssel a gázolaj átlagára 299-300 forintra, a 95-ös benzin ára pedig 314-315 forintra nőtt.

Legutóbb január 22-én változtak az árak, akkor a gázolaj átlagára bruttó 3 forinttal csökkent, a benzin ára nem változott.

A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint. 

Az autósok 15-25 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

Korrigált az olajpiac 

Mint arról beszámoltunk, az előrejelzések szerint a Brent kőolaj ára a múlt héten 29-33 dollár között változott, és heti átlagban közel négy dolláral, azaz 14 százalékkal emelkedett az olajtermelés visszafogásával kapcsolatban érkezett hírek hatására

"A heti olajpiaci fejleményeket az orosz olajipari vezetők bejelentései robbantották ki, mivel tárgyalásokat javasolnak Szaúd-Arábiával és az OPEC-kel. A tárgyalások és az esetleges termeléscsökkentés hírére az olajár meredeken erősödött. Az elemzők többsége arra figyelmeztet, hogy ez csak egy ürügy, semmilyen konkrét egyezmény még előkészítési stádiumban sincs. Az OPEC-en belül Irán és Irak tiltakozna a termelés-visszafogással szemben, így valódi egyezség nem várható" – olvasható az elemzésben.

Mindenesetre a prémium ólmozatlan benzin tonnánkénti ára dollárban 4,8 százalékkal emelkedett január 25-29-e között a mediterrán piacon, az észak-nyugat-európai piacon és az ARA-piacon (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) pedig 5,8-4,3 százalékos volt a drágulás.

A motorikus gázolaj  jegyzésára ugyanekkor a mediterrán piacon 9,1 százalékkal nőtt az előző héthez képest, de az észak-európai piacokon ennél is nagyobb, 9,2-9,9 százalékos volt a drágulás.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!