szerző:
hvg.hu

Félmilliárdos állami megbízást kapott egy egyszemélyes vállalkozás, 25 millió ment el egy 9 hónapos helyiségbérlésre – ilyen korrupciógyanús eseteket mutat majd be csütörtöki sajtótájékoztatóján a trafikbotrányt leleplező LMP-s Hadházy Ákos.

Az oktatási rendszer botrányos átalakítása során irgalmatlan mennyiségű összegek mentek el különböző oktatási programokra, amelyekből ellenőrizetlenül áramolhattak kifelé a pénzek – állítja Hadházy Ákos LMP-s politikus, aki csütörtöki sajtótájékoztatóján több ilyen esetről is beszámol majd.

A Magyar Narancsnak adott interjúban Hadházy példákat is sorol az általa gyanúsnak tartott programokra: ilyen volt szerinte az Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban 3,5 milliárdos programja, a 11 milliárdból futtatott Pedagógusképzés támogatása, valamint a 6,8 milliárdos forrásból futó XXI. századi közoktatás elnevezésű program.

Hadházy azt mondja, hogy a fenti programok szerződéseit vizsgálva hajmeresztő dolgokat talált. Az Oktatási Hivatal például ún. szakértői napok százait vásárolta meg 564 millió forintért a Merkel Konzulent Zrt.-től, ez a társaság azonban mindössze egy alkalmazottal működik, és a megbízást tavaly szeptemberben kapta, amikor már alig volt néhány hónapja a szolgáltatás nyújtására.

©

Azt is furcsállja a politikus, hogy a minisztérium egyik szervezete miért egy céggel állíttatja össze az érettségi vizsgák feladatait, de azt mondja, talált olyan közbeszerzést is, ahol a projekt előzetesen megbecsült ára megegyezik azzal, amennyiért a győztes vállalkozás ajánlatában vállalta a feladatot.

Az Oktatási Hivatal egy cégtől, a Lokalfixer Kft.-től bérelt helyiséget 2013-ban és 2014-ben, és a 9 hónapos bérleti időszakra összesen majdnem 25 millió forintot fizetett ki – mondja Hadházy, aki szerint ennek a vállalkozásnak a céginformációs rendszer szerint csak egy saját ingatlana van, az pedig néhány méterre van az Emmi szintén az Akadémia utcában található központjától.

Aztán említ egy másik céggel kötött, összesen mintegy 60 milliós bérleti megállapodást is, amelyet azért tart furcsának, mert a vállalkozás ingatlanjai látszólag teljesen alkalmatlanok arra, hogy a szerződés szerinti képzések helyszínéül szolgáljanak, ráadásul az is látható, hogy máshonnan szinte nincs bevétele a társaságnak.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!