szerző:
MTI

Szégyenlistát tesz közzé a román adóhatóság azokról a magán- és jogi személyekről, akiknek tartozása van az állam felé, így ösztönöznének a befizetésekre.

Akinek 6900 forintnál, azaz 100 lejnél nagyobb tartozása van, mind felkerülhetnek a a román adóhatóság listájára. A jogi személyek esetén az összeg 1000, illetve 1500 lej lesz, attól függően, hogy közepes vagy nagy adófizetőkről van szó. A román adóhatóságot egy csütörtökön megjelent kormányhatározat hatalmazta fel arra, hogy egyfajta "szégenylistát" tehessenek közzé a köztartozással rendelkező állampolgárokról

Az első neveket áprilisban teszik közzé, amelyek a március végi állapotokat tükrözik majd. Adrian Benta adótanácsadó a Mediafax hírügynökségnek elmondta, Romániában az adóhatóság először tehet meg ilyet. A hírügynökség úgy tudja, hogy az intézkedéssel főként a nagy vagyonnal rendelkező magánszemélyeket akarják ösztönözni, hogy mielőbb fizessék ki adótartozásaikat.

Az elmúlt két évben Romániában szigorították az adócsalással szembeni fellépést, több intézkedés született a gazdaság kifehérítésére. Tavaly a román államháztartási bevételek mintegy 8 százalékkal nőttek, az áfából származó bevételek 12 százalékkal emelkedtek az előző évhez képest.