szerző:
hvg.hu

Egy fideszesek által alapított Borsod-Abaúj-Zemplén megyei sportegyesület az elmúlt években több mint egymilliárdnyi közpénzt tudott megszerezni fociutánpótlás nevelésére.

Öt év alatt már milliárdokat kapott egy fideszesek által alapított putnoki sportegyesület, amely tavaly év végén az Emberi Erőforrások Minisztériumától is 335 millió forint támogatást kapott – írja az Mfor.hu.

A pénzt a Sajóvölgye Focisuli Sportegyesület sportpályák, öltözők, villanyvilágításos műfüves pálya kialakítására és infrastrukturális fejlesztésekre kapta Putnokon, Múcsonyban és Bánhorvátiban.

Az egyesületet 2011-ben, vagyis a TAO-rendszer bevezetésének évében alapította két helyi fideszes országgyűlési képviselő és polgármester. Tamás Barnabás korábbi országgyűlési képviselő évek óta Putnok polgármestere, Demeter Zoltán pedig Bánhorváti korábbi polgármestere, jelenleg országgyűlési képviselő. Az egyesület elnöke Negrutz Ágoston, a Fidesz kazincbarcikai képviselője. A Sajóvölgye Focisuli egyesület támogatója és együttműködő partnere a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány.

A Magyar Labdarúgó-szövetség oldalán található adatbázis szerint az egyesület 2011 és 2015 között összesen 1,055 milliárd forintnyi TAO-pénzt kapott, a tavalyi 335 millióval együtt pedig így több mint 1,3 milliárdnyi közpénzt szereztek. A  támogatási igazolások alapján stabilan 9-12 vállalkozó támogatja őket, valaki közülük a tavalyi évet leszámítva egyszerre 100 millió forint körüli összeget juttatott az egyesületnek.

A pénzből elvileg az utánpótlás-nevelés feladatainak támogatására költenének, illetve tárgyi eszköz-beruházásra, de Putnokra terveznek egy főépületet öltözőkkel és kiszolgáló helyiségekkel, két füves pályát mobil lelátóval és tévéközvetítő állvánnyal, Múcsonyban a pálya műfüves borítását cserélnék, ugyanakkor egy füves edzőterületet is kialakítanának, míg Kazincbarcikán a sportiskola területén műfű borításra, labdafogó hálóra és villanyvilágításra lenne szükség. Az egyesület célja egyébként, hogy Putnokon stabil NB III-as csapat működjön.

Hiába azonban a százmillióra rúgó közpénzből juttatott támogatás, az egyesület éves jelentése szerint felemásan teljesítettek az eddigi évek alatt. 2011-et egy 9,5 milliós veszteséggel zárták, amit egy 45,8 milliós nyereség, majd egy 39,5 milliós veszteség követett, 2014-ben pedig 1,7 milliós nyereséget sikerült produkálniuk. A dokumentumok szerint egyébként a költségvetési támogatás mellett még önkormányzati támogatáshoz is hozzá tudtak jutni, gazdálkodói szervezet támogatására viszont nem találtunk információt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!