szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Enyhén visszavett a magyar növekedési előrejelzéséből az Európai Bizottság, de összességében pozitív képet fest a magyar gazdaságról.

Az idén 2,1 százalékkal, 2017-ben pedig 2,5 százalékkal növekedhet a magyar gazdaság – írja a Portfolio az Európai Bizottság csütörtökön közzétett gazdasági prognózisa alapján. Ez alacsonyabb, mint a tavaly őszi bizottsági előrejelzésben szereplő 2,2 százalékos 2016-os növekedés. A 2017-es becslés nem változott. Az idei lassulás elsősorban a kisebb uniós forráslehívás miatt várható.

A költségvetési hiány a tavalyi után idén is csak a GDP 2 százaléka lehet, jövőre pedig tovább mérséklődhet 1,9 százalékra. A bizottság szerint a személyi jövedelemadó-csökkentés, illetve a csok deficitnövelő hatásait ellensúlyozhatják az alacsonyabb kamatkiadások 2016-ban.

Az államadósság 2016-ban a GDP 74,3 százalékára, 2017-ben pedig 72,4 százalékára csökkenhet.

A bizottság csökkentette az inflációs prognózisát is, 1,7 százalék lehet 2016-ban a korábban várt 1,9 százalékkal szemben. 2017-ben 2,5 százalékos pénzromlásra számít a testület.

A munkanélküliség alakulásával kapcsolatban optimista a testület: év végére 6 százalékra számít, és ez 2017-ben tovább csökkenhet 5,2 százalékra.

A bizottság szerint a belső fogyasztás lesz a növekedés elsődleges motorja, a bankadó csökkentése és a jegybank új kkv-hitelezést támogató programja pedig kedvezőbb hitelezési környezetet teremthet. Az új lakások áfájának 5 százalékra csökkentése új lendületet adhat a lakáspiacnak.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!