szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyar gazdaság lanyhuló növekedése a régióban csak arra lesz elég, hogy a menet hátsó felén baktassunk a versenytársaink után.

A magyar gazdaság a tavalyi 2,7 százalékos növekedés után idén lassabban, várhatóan csak 2,1 százalékkal növekszik, majd 2017-ben ismét nagyobb sebességre, 2,5 százalékos növekedésre kapcsol az Európai Bizottság csütörtökön megjelent előrejelzése szerint.

Ha végül csak ennyi lesz a teljesítményünk, azzal a sereghajtó országok között leszünk elsőszámú versenytársaink a régiós országok között:

A magyar gazdasági növekedés ugyanakkor még az idei eredménnyel is felette lesz az EU átlagnak, ami idén 1,9, 2017-ben 2 százalékos növekedés lesz. Persze ezen belül vannak jócskán eltérések, így a magyar növekedés elmaradhat jó néhány fejlett európai gazdaság növekedésétől is:

Az Európai Bizottság jelentése szerint az európai gazdaság mérsékelten nő idén, és a világgazdasági problémák miatt nőnek a kockázatok, amelyek csökkenthetik a növekedés ütemét. Ilyen kockázatot hordoz a kínai gazdaság lassulása, a geopolitikai bizonytalanságok és a gyenge globális kereskedelem.

A jelentés szerint ugyanakkor van jó néhány olyan tényező is, amelyek ösztönözhetik a növekedést: például az alacsony olajár, az alacsony kamatok, amelyeknek köszönhetően könnyebb a vállalkozások finanszírozása, és az alacsony euróárfolyam.

Ha a cikket érdekesnek találta, kövesse a gazdasági rovat Facebook-oldalát!

 


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!