szerző:
hvg.hu

Sokéves mélypontra esett az alapvető élelmiszerek világpiaci ára.

Nagyot estek januárban az alapvető élelmiszerek és nyersanyagok árai. Az év első hónapjában átlagosan 150,4 pont volt az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) élelmiszer-árindexe – írja az investor.hu. Az első hónapban a cukor árindexe mutatta a legnagyobb esést: 4,1 százalékkal zsugorodott decemberhez képes. A második legnagyobb csökkenést a tejtermék árindexe produkálta, 3 százalékkal ugyanebben az időszakban. Itt elsődlegesen az EU és Új-Zéland jelentős kínálata, illetve a gyenge világpiaci kereslet okozta az elmozdulást.

Ezzel együtt a gabonák és a növényi olajok mutatója egyaránt 1,7 százalékkal zsugorodott januárban, míg a hús árindexe 1,1 százalékkal esett. A gabonapiacon
várhatóan nem lassul majd a termelés, miközben a fogyasztás csökkenhet, így a 2016-os szezon végére 642 millió tonna lehet a globális gabonakészlet, vagyis magasabb, mint az időszak kezdetén.

További részleteket itt lehet olvasni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!