szerző:
hvg.hu

Háromból egy járat kimaradhat, ha a BKV-nál a fizetésemelés elmaradása miatt sztrájkot hirdetnek. A vasútnál viszont a vonatoknak csak a felét kell útnak indítani, ha végül ott is munkabeszüntetés lenne – írja a Népszabadság.

Pénteken kiderül, hogy a BKV-nál az idei béremelésről kezdeményezett munkaügyi vita eredményesen lezárható-e. Ha nem, a sztrájk is szóba jöhet – mondta Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke.

A fővárosi közösségi közlekedésben dolgozók máig nem tudják, hogy a fizetésük idén nő-e. Ez alól kivételt jelentenek a minimálbéresek, ők a kormány döntése alapján öt százalékra számíthatnak – emlékeztetnek a cikkben.

A Volán alkalmazottai, akárcsak a BKV-sok, egyelőre nulla százalékra számíthatnak, míg a MÁV-nál fél százalékot ajánlott a vezetőség. A vasútnál mindenki számára egységesen öt százalék emelést követelnek a szakszervezetek, illetve 2,75 százalékos bérkorrekciót a hiányszakmákban. Ha nem tudnak megegyezni, itt is sztrájk jöhet.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritás elnöke, Halasi Zoltán jövő hétfőre ígért tájékoztatást arról, hogy az utazók mire számíthatnak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!