szerző:
hvg.hu

Dübörög a kormányzati lakáspolitika, az építési vállalkozók dörzsölhetik a tenyerüket.

A következő egy évben lakást vásárolni vagy építeni biztosan szándékozó háztartások száma 41 százalékkal emelkedett tavaly októberhez képest, a valószínűleg szándékozóké pedig 18 százalékkal ugrott meg – derül ki a GKI és az MGYOSZ közös felméréséből. Mindez hétéves csúcsot jelent – hasonlóan kedvező adatokat legutóbb 2009 elején regisztráltak. A bejelentett lakáspolitikai intézkedések tehát igencsak megmozgatták a lakosság fantáziáját, a felmérési eredmények szerint tombol a csok-láz.

Az ingatlanokkal foglalkozó vállalkozások a következő 12 hónapban a vidéki régiókban az egy negyedévvel ezelőttihez képest erőteljesen javuló, a fővárosban és környékén lényegében stagnáló piaci helyzetet várnak. A fővárosi piac a közelmúltban meglehetősen felpörgött, így ez utóbbi prognózis nem jelent borúlátást, csak a derűlátás nagyon enyhe mérséklődését. A nyugat-magyarországi kilátások most is számottevően kedvezőbbek a kelet-magyarországiaknál.

©

A használt lakások esetében Budapesten a válaszadók 59 százaléka – több más felméréshez hasonlóan – áremelkedésre számít a következő 12 hónapban. A vidéki körzetekben még a stagnálást előre vetítők vannak többségben (a keleti régióban 43, a nyugati országrészben 53 százalékkal). Az új építésű lakások árai esetében a következő 12 hónapra vonatkozó prognózisok a korábbinál jóval erőteljesebb (5-8 százalékos) áremelkedésre utalnak.

A 2016 elején hatályba lépett lakáspolitikai intézkedések a válaszadók nagy többsége szerint a lakásépítésre pozitívan hatnak, a hosszabb távú hatást illetően ugyan jobban szóródnak a vélemények, de az összkép ez esetben is egyértelműen pozitív. A kormány kínálta kedvezményekre várhatóan a leggyorsabban a fővárosiak csapnak le. Ha a rövid és középtávú hatásokról kialakult véleményeket összevetjük, a budapesti piac tűnik a kormányzati intézkedések legnagyobb nyertesének.

Az építési telekpiacon valóságos robbanás van, a budapesti agglomeráció képviselői már egy negyedévvel ezelőtt is túlkeresletről számoltak be, hozzájuk most a nyugati országrész válaszadói is csatlakoztak. A fővárost illető, korábban tapasztalható derűlátás – vélhetően a bejelentett lakáspolitikai intézkedések hatására – a vidéki területekre is kiterjedt. Az eufória az árakra vonatkozó várakozásokban is megjelenik: a válaszadók a fővárosban két számjegyű, de a vidéki körzetekben is 7-8 százalékos áremelkedést várnak a következő 12 hónapban.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!