szerző:
hvg.hu

Több önkormányzat követheti Óbudát, ahol évi félmillió forintos giccsadót vetne ki önkormányzat azokra az építkezőkre, akik figyelmen kívül hagyják a kerület építésügyi szempontjait – írta a Világgazdaság.

Nem Óbuda-Békásmegyer lesz az egyetlen önkormányzat a szakértők szerint, amely megpróbálja valamilyen módon megakadályozni, hogy csiricsárévá váljanak a települési utcaképek – közölte a VG.

Ahogy azt korábban a hvg.hu megírta: Óbuda-Békásmegyer új helyi adófajta bevezetésével szeretné elérni, hogy azt követően se épülhessenek a kerületi szabályozással össze nem egyeztethető lakóépületek, hogy a kormány a 300 négyzetméter hasznos alapterületű új lakóépületek esetében megszüntette az engedélyeztetési eljárást és bejelentési kötelezettségre változtatta.

Ilyen építkezések esetében kizárólag csak akkor utasítható el a bejelentés, ha például nem tartják be az adott területre vonatkozó beépítettség mértékét, vagy a megengedett építménymagasságot. A kormány a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) miatt azzal a szándékkal egyszerűsítette az eljárást, hogy az új lakóházak, lakóépületek építéséhez kötődő adminisztrációs terheket enyhítsék.

Az építésügyi szakemberek jelentős részének mindez nem nagyon tetszett – idézte fel a lap. Sorra fogalmazták meg az aggályaikat a hazai építési kultúrával kapcsolatban, szerintük a legnagyobb veszélyforrás, amely az utcakép esztétikai megbontása felé mutat az épületek tömegformálásával és színezésével kapcsolatos.

A giccsadó hatálya alá akár már áprilistól azok az épületek tartoznak majd, amelyek bár a főbb építési előírásoknak megfelelnek, ám a helyi, egyedi övezeti és településképi előírásokat nem veszik figyelembe, és így megbontanák egy adott utcakép esztétikai egységét, hangulatát. Az adót nem vagyoni típusú adóként vezetnék be, mértékét a kerületi szabályoktól való eltérés adja majd. Az adó éves mértéke várhatóan 500 ezer forint lesz beruházásonként.