szerző:
hvg.hu

Nem látni, mennyi volt a trükk az év végi államadósság-csökkentésben, ugyanis az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) megváltoztatta a publikációs rendet, már nem adnak heti jelentést a központi kormányzat tartozásáról - írta a Világgazdaság.

Nem árulja el az ÁKK a központi költségvetés adósságának heti, aktuális adatait, sőt azt sem közölték, miért nem – közölte a VG.

A lap szerint a számokat hétről hétre frissítette az ÁKK, a keddenként és szerdánként publikált előzetes adatok az előző hét pénteki állapotot mutatták be, így egész jó képet lehetett alkotni arról, hogyan alakul az adóssághelyzet. Január óta azonban az adatok nem frissülnek, pedig elvben nincs titkolnivaló.

Barcza György, az ÁKK vezérigazgatója januárban egy sajtótájékoztatón magyarázta el, hogy a decemberi rendkívüli adósságcsökkentés miért nem tartalmaz trükköket. Azt mondta, csupán a jegybanknál lévő állampapírokat vásárolták vissza, előtörlesztettek adósságot, vagyis csökkentették – az elmúlt évek legalacsonyabb szintjére – a kormányzati számlákon lévő pénzállományt.

Minderre szerinte azért volt szükség, mert az ÁKK számára nemcsak a biztonságos finanszírozás, de az év végi csökkenő adósságpálya is fontos cél. Ráadásul 530 milliárd forintnyi uniós finanszírozás is hiányzott az állam számláiról, amit kompenzálni kellett.

Az nem kérdés, hogy ilyen kicsiny pénztartalékkal a kormányzat aligha működhet biztonsággal, így csak az a kérdés, hogy a december 31-re leapasztott adósságból mennyit kellett visszatölteni a normál működéshez – fogalmazott a beszámoló. A VG szerint a visszatöltés mértéke mutatná meg, hogy mennyi volt az év végi adósságcsökkentésből az, ami nem igazán tükrözi a realitásokat.

Ez azonban a lap szerint nem derül most ki, hiszen hiányoznak a heti adatközlések. Azokra a kérdéseikre több nap alatt sem kaptak választ, hogy a heti, a központi költségvetés adósságállományát kimutató statisztika a későbbiekben megjelenik-e a szervezet honlapján. Természetesen arra a kérdésünkre sem kaptunk választ, hogy miért szüntették be az adatok közlését, megváltoztatták-e a közlési politikájukat.

A titkolózásra mindenesetre biztos jogi alapot nyújt, hogy a 2016-os költségvetéshez készült törvénymódosításokba még tavaly nyáron beírták, minden olyan, az államadósság finanszírozásával kapcsolatos adat kiadását két éven át meg lehet tagadni, amelyről a nemzetgazdasági miniszter úgy gondolja, az sértené „az államháztartás finanszírozásának, illetve adóssága kezelésének külső befolyástól mentes ellátását” – tették hozzá.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!