szerző:
hvg.hu

Aszódi Attila, aki rendszerint éles kirohanásokat intéz mindenki ellen, aki nem helyesli eléggé a Paks II. beruházást, legújabb blogbejegyzésében Nissan Leaf autót reklámoz.

"Számomra minden idők legjobb energetikai tárgyú reklámja a Nissan Leafé, ami kiválóan érzékelteti, hogy milyen nagy szerepet játszik a villamos energia a mindennapi tevékenységünk, eszközeink lokálisan tiszta áramellátásában" – kezdi friss blogposztját Aszódi Attila, az új paksi atomerőmű kormánybiztosa.

Aki azonban azt gondolja, hogy a reklámnak is beillő felütés után is az elektromos járművekhez intézett hozsanna következik, csalódni fog. Aszódinak ugyanis e felütésből (is) azt sikerül kibontja, hogy építsünk atomerőművet.

Aszódi Attila interjúhelyzetben
©

A gondolatmenet onnan indul, hogy ha Magyarországon 2020-ban 50 ezer elektromos autó futna az utakon, akkor azok akkutöltési műveletei nagyobb energiagényként jelentkeznének a rendszerben, mint amire a ma a szélenergia-termelésünk képes. (Azt, hogy miért csak 329 MW beépített szélenergia-kapacitása van Magyarországnak, és ezzel hogyan lett a régió zöldenergiás fekete lyuka, számos alkalommal megírtuk; legutóbb például itt, itt, itt és itt is) Tehát – fűzi tovább a kormánybiztos a gondolatmenetét: már 50 ezer elektromos autó esetében is Paks II.-re volna szükség.

Ehhez az 50 eser autóhoz azonban tartozik némi magyarázat: már azon túl, hogy Magyarországon jelenleg jó, ha pár száz elektromos (inkább hibrid) autó fut. Meg azon túl, hogy a világ leginkább elektromotorizált országában, Norvégiában is csak ideális célként szerepel az 50 ezres limit, amit – ha minden jól megy – 2017 végére el is érnek. Meg még azon túl is, hogy minálunk az utóbbi 10 évben nem sikerült eladni 100 ezer új autót sem – nemhogy elektromosat. De azt az egy dolgot mégsem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az elektromos autók terjedését a "háztáji" villamosenergia-termelő erőművek beüzemelési kedve is követni, esetenként hajtani kezdte. Vagyis: a napelemek a háztetőre, energiatároló rendszerek a garázsba, a  pincébe filozófia megvalósítási kedve rohamtempóra váltott, és így érthetőbb, hogy Elon Musk,  a Tesla első embere miért mond olyanokat, hogy ha a Teslára egyszer majd gazdasági sikertörténetként tekintenek vissza, akkor azt nem az autók miatt teszik majd, hanem a háztartási méretű akkumulátorok korának megteremtéséért.

A reklámját szereti a kormánybiztos, de azért túl sokat nem szeretne itthon látni belőle
©

Aszódi Attila azonban most sem képes átugrani a saját árnyékát: posztja végén lényegében arról ír, hogy: isten mentse meg Magyarországon attól, hogy 3 millió elektromos autója legyen. Azért, mert azok (évi 15 ezer kilométeres menetfutással számolva) a jelenlegi áramfogyasztásunk 17 százalékát tennék hozzá a rendszerigényhez, és mert "ezek egyidejű töltésébe ugyanakkor még belegondolni sem jó, olyan nagy teljesítményigény-növekedést jelentenének, ami a magyar erőművek mostani beépített kapacitását többszörösen meghaladja".

Szerintünk meg ehhez az adathoz az a komment illik leginkább, hogy: ó, bárcsak itt tartanánk!

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!