szerző:
hvg.hu

A 300 ezer euróért közel három éve értékesített letelepedési kötvényeket a legtöbb esetben strómanokon keresztül, offshore államokban bejegyzett értékesítő cégek adják el - és húznak érte 25-30 százalékos hasznot – mondta a Hírtévében Wiedemann Tamás.

74 és 95 milliárd forint közötti összeg landolhatott eddig a letelepedési kötvények utáni haszonkulcsként a kötvényeket értékesítő, egy kivételével csak offshore államokban bejegyzett cégeknél – magyarázta a Magyarország élőben című hírtévés műsorban a Magyar Nemzet gazdasági újságírója

Wiedemann oknyomozói tevékenységének eredményeként közölte: egyetlen magyar kft. szerepel csak a kötvényeket értékesítő cégek között, öt esetében viszont egyáltalán nem tudható, hogy ki a tulajdonos. A letelepedési kötvények eladását az Országgyűlés gazdasági bizottsága engedélyével végezhetik a cégek – és a bizottságnál lévő, nem nyilvános adatok az újságíró szerint azt mutatják, hogy az említett cégeknél zömében strómanok neve szerepel biztosítékként.

Rogán Antal (balra), aki a miniszterelnökségi kabinetfőnöksége előtt a gazdasági bizottságot vezette
©

Wiedemann Tamás úgy látja, hogy a fideszes többségű gazdasági bizottság felelősségénél is nagyobb baj, hogy e kötvénycégeket elképesztően magasnak számító, 25-30 százalékos haszonkulccsal dolgoznak. Vagyis: egyetlen eladott kötvény (melynek ára 300 ezer euró, vagyis mintegy 93 millió forint) után ezek az ismeretlen hátterű cégek 21-28 millió forintot tesznek zsebre.
"A legfőbb probléma az, hogy nem is lenne rájuk szükség" – mondta az újságíró.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!