szerző:
hvg.hu

Az Európai Unió országaiban tapasztalható utazási csalások listáját állította össze egy ír biztosító társaság, amelyen Magyarország első helyet ért el az utca pénzváltási csalások terén. A cseheknél a legtöbb a hamis rendőr, a spanyolok a gibraltári határnál kérnek belépési díjat.

Az ír AIG biztosítócég összegyűjtötte ügyfeleinek esetein keresztül a nyolc leggyakoribb utazási csalást az Európai Unióban, amivel rendszeresen megkárosítják a turistákat. A keréklyukasztás az olasz csalók körében a leggyakoribb, akik addig követik az áldozatot, amíg félre kell állnia a defekttel, majd segítségnyújtást színlelnek, végül kifosztják az autósokat. A franciáknál járva érdemes az aláírás és adománygyűjtőkre, gyakran gyerekekre figyelni, akik egy neves szervezet nevében gyűjtenek aláírást, meg persze pénzt.

Az egyik legfurcsább trükköt a spanyoloknál tapasztalta az AIG, a Gibraltár felé közlekedőket hivatalos személy látszatát keltő csalók keresik fel, akik díjat kérnek a törpeállamba való belépésért - Gibraltár a britek egyik tengerentúli autonóm területe, a helyiek kétszer is elutasították a spanyolokhoz való csatlakozást. Hollandiában a legtöbb gondja a turistáknak az utcai tolvajokkal akad, akik gyorsan lecsapva, a figyelmünket elterelve foszthatnak ki minket.

Ezt követően a keleti országok viszik a dicstelen rangsort. A cseheknél több esetben is rendőrnek öltözött csalók bírságoltak meg turistákat, Lengyelországban az engedély nélkül működő taxisok jelentenek problémát a repterek környékén. Horvátországban - megelőzve a sokat hallott magyar eseteket - a bárokban és éttermekben gyakori a túlszámlázás, ilyenkor rendszerint személyesen "kísérnek el" mindenkit egy közeli ATM-hez, hogy rendezzük a számlát, érdemes azonban inkább rendőrt hívni.

©

Magyarországon az utcai pénzváltókkal, illetve a pénzt váltó taxisokkal akadt a legtöbb baj az AIG szerint. A pénzváltás során gyakran adnak át hamis pénzt a turistáknak, amit természetesen nem is tudnak felhasználni. Arra figyelmeztet a biztosító, hogy mindig használjuk a bankokat vagy a rendes váltókat, illetve feltüntetik, hogy az MNB honlapján érdemes tájékozódni, hogy milyen biztonsági jelzésekkel látják el hazánkban a készpénzeket.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!