szerző:
MTI

Nagy-Britannia legfeljebb négy évig korlátozhassa a külföldi uniós munkavállalók szociális ellátását - kötné ki az az MTI birtokába jutott nyilatkozattervezet, amelyet a visegrádi csoport tagországai fűzhetnek a brit reformelképzelésekhez.

Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország fontos EU-tagállamként tekint az Egyesült Királyságra, és ezért azt támogatja, hogy ne lépjen ki az unióból. Ugyanakkor a V4-ek elsődleges szempontja az, hogy közösen elfogadható megoldásokat találjanak Nagy-Britannia aggodalmaira - áll a visegrádi négyek közlemény-tervezetében. 

A visegrádiak nem állnának útjába annak, hogy London korlátozza az EU-s munkavállalók szociális juttatásait, de ragaszkodnak ahhoz, hogy London ezt az intézkedést a lehető legrövidebb ideig, de legfeljebb négy évig alkalmazza. A nyilatkozattervezetből a Reuters is hasonló részleteket közölt szerda este.

Nagy-Britanniában legkésőbb 2017 végéig népszavazást tartanak a brit EU-tagságról, de London a referendum előtt át akarja alakítani viszonyrendszerét az Európai Unióval, és reformokat kíván elérni a döntéshozatali, szabályozási mechanizmusokban. London egyik legsarkalatosabb követelése a külföldi EU-munkavállalók szociális ellátási szabályainak szigorítása.

©

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!