szerző:
MTI

Februártól akár a virtuális fizetőeszközzel, bitcoinnal is lehet fizetni a Budapest Taxi flottájában a CoinPay Zrt. szolgáltatásának köszönhető - jelentette be a taxitársaság és a bitcoin elfogadó hálózatát működtető és fejlesztő CoinPay.

Kockázatokra figyelmeztetett az MNB

A taxis bejelentés után a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleményben figyelmeztetett a bitcoin használatának kockázataira. Azt írták, hogy a bitcoin kockázatosabb, mint a már jól ismert elektronikus fizetési megoldások, például a bankkártya vagy az elektronikus pénz. Felidézték, hogy a bitcoinnak nincs kibocsátója, nem tartozik egyetlen ország hatóságának, jegybankjának felügyelete alá sem, és nincsenek megfelelő felelősségi, garanciális, kárviselési szabályok, amelyek például visszaélés, lopás esetén védenék a felhasználók érdekeit. Az MNB szerint emellett a bitcoin felhasználási értéke is gyorsan változhat, amely tovább növeli kockázatot. Ezért azt javasolja, hogy a felhasználók legyenek rendkívül körültekintőek, fokozott óvatossággal járjanak el, mielőtt ilyen eszközöket, például bitcoint használnak.

Februártól minden Budapest Taxiban bitcoint is elfogadnak a sofőrök, ráadásul erről ugyanúgy számlát is tudnak adni, mintha készpénzben, vagy más eddig megszokott módon fizetett volna az utas - mondta Horváth Csaba, a társaság ügyvezetője. 

A magyar CoinPay cég révén minden vállalkozás gyorsan és olcsón válhat bitcoin-elfogadóhellyé, ráadásul a bitcoin árfolyamkockázatától is mentesülnek - mondta Lőwy András, a startup vállalkozás vezérigazgató-helyettese. 

A cég becslése szerint mintegy 8 milliárd forint értékben birtokolnak bitcoint a magyarok. Az online váltóhelyet és fizikai ATM-et is üzemeltető CoinPay saját ügyfélkörében végzett telefonos közvélemény-kutatása szerint a bitcoint már nemcsak felhalmozásra és spekulációs céllal, hanem vásárlások lebonyolítására is használnák tulajdonosaik.

Erre alapozva fejlesztettek gyorsan és olcsón működésbe hozható elfogadóhelyi rendszert - tette hozzá a vezérigazgató-helyettes. Ha a vásárlónak van bitcoinja, és a mobiltelefonján rendelkezik bitcoin tárcával, akkor bármilyen szolgáltatás igénybevételekor, például a taxiban a célállomáshoz megérkezve az elfogadóhely egyedi azonosítóként funkcionáló QR-kódjának beolvasása után megadhatja saját bitcoin-tárcájában az összeget. 

Az elfogadóhely mentesül az infrastruktúra kiépítésének, így a bankkártya elfogadó terminál megvásárlásának költségeitől, elég csak egy QR-kódról szóló matrica. A fizetett összegről pedig már forintban érkezik meg a vállalkozás részére az értesítés, taxizáskor például a sofőrhöz. A taxikban a vásárlásról helyben kaphat nyomtatott számlát az utazó, de bármilyen más módon is hozzáférhető az igazolás, e-mailben, vagy akár sms-ben is.

A bitcoinnal történő fizetéstől az elfogadóhelyek leginkább az árfolyamkockázat miatt tartanak. Ezt azonban a CoinPay kiküszöböli, mivel a fizetendő összeget a tranzakciót követően azonnal konvertálják az elfogadóhely vállalkozása által kívánt devizára - Magyarországon forintra - váltási költség nélkül. A vállalkozás 48 órán belül a számláján tudhatja a bevételt.

A CoinPay Budapesten két bitcoin ATM-mel is jelen van. A közel 200 ezer euró befektetésével kifejlesztett bitcoin-elfogadóhely rendszerét a CoinPay Magyarország után más közép-európai államokba is el kívánja terjeszteni.

A CoinPay Zrt. magyar magánszemélyek által 2014-ben alapított informatikai vállalkozás, amely elsősorban pénzügyi informatika területén fejleszt alkalmazásokat. Másik profilja a virtuális valuták forgalmazása, illetve forgalmazásukhoz kötődő infrastruktúrák üzemeltetése. A társaság 2015-ben elnyerte a Közép-Európai Startup verseny első helyezését.

Az első bitcoint váltó ATM-et 2014-ben helyezték üzembe Magyarországon. Az ATM-be papírpénzt lehet közvetlenül behelyezni, és átváltani a digitális pénzre, a készülék képernyőjére kivetített QR-kód beolvasásával tölthető át az elektronikus pénz egy mobiltelefonos bitcoin tárcába, ahonnan később az összeget vásárlásra lehet fordítani.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!