szerző:
hvg.hu

Ide viszik a befuccsolt hiteleket.

A Reuters tudósítása szerint az Európai Bizottság zöld jelzést adott Olaszországnak és Magyarországnak ahhoz, hogy a hitelpiacok tisztítása érdekében megengedjék a bankoknak a nem visszafizetett hitelek leírását.

Az olasz megoldásban egy törvénymódosítással az állam garanciát tesz a befuccsolt hitelek mögé, a bankok pedig eladhatják a követeléseiket más piaci szereplőknek.

A magyar tervek ezzel szemben egy úgynevezett rossz bankra helyezik a hangsúlyt, amely átveszi a hiteleket.

Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója már tavaly nyáron előállt a rossz bank konkrét tervével, ugyanakkor a Magyar Nemzeti Banknak már 2014 vége óta van olyan eszközkezelő társasága, a Mark Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt.amely a banki portfóliók tisztítása révén ösztönzi a hitelezést.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!