szerző:
MTI/hvg.hu

Megjelent az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó, valamint a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló új rendelet szerdán a Magyar Közlönyben.

A családi otthonteremtési kedvezmény legmagasabb összege új lakás építésénél vagy új lakás vásárlásánál egy gyermek esetén 600 ezer, kettőnél 2 millió 600 ezer, míg három vagy több gyereknél 10 millió forint. 

Használt lakás vásárlásánál, bővítésénél a családi otthonteremtési kedvezmény összege egy gyermek után 600 ezer, két gyerek után 1 millió 430 ezer, háromnál 2 millió 200 ezer és négy vagy több gyermek esetén 2 millió 750 ezer forint.

Az első rendelet szerint a csokot új lakás építésekor a készültséggel arányosan, utólag folyósítják. Az utolsó részletet azután fizetik ki, hogy az igénybe vevő bemutatta a használatba vételi engedélyt vagy hatósági bizonyítványt a banknak. Ha új lakás megvásárlásáról van szó, a kedvezményt egy összegben fizetik ki.

Hasonlóak a szabályok a használt lakás bővítésénél, itt is arányosan folyósítják a pénzt, de egy összegben fizetnek, ha használt lakást vásárolnak az igénylők. A bank a jogosultság elbírálásáért a kedvezmény összegének 1,5 százalékát, de legfeljebb 30 ezer forintot kérhet, viszont ebben nincs benne az értékbecslés és a helyszíni szemle díja.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!