szerző:
MTI

Az Európai Bizottság (EB) bírálta a lengyel kormány kiskereskedelmi különadóról szóló törvénytervezetét, azzal érvelve, hogy az sérti az uniós alapszerződés vonatkozó előírásait - mondta Pawel Szalamacha lengyel pénzügyminiszter szerdai sajtóértekezletén. Pedig a tárcavezető szerint úgy találták ki ezt az adót, hogy eltérjen a megfúrt magyarországitól.

A lengyel fogyasztóvédelmi hivatalhoz néhány nappal ezelőtt beérkezett levélben az EB "egyértelműen megtámadta" a növekvő adókulcs koncepcióját, "azt állítva többek között, hogy ezek kirekesztőek és aránytalanok, és hogy sértik az uniós alapszerződés vonatkozó cikkét" - közölte Pawel Szalamacha pénzügyminiszter.

"Ezzel nem értünk egyet" - mondta a tárca vezetője, aki szerint a jogszabály szerzői "úgy építették fel az adót, hogy eltérjen a magyarországitól". A lengyel pénzügyminiszter ezzel vélhetően a korábban a sávos adókulcsok alapján megállapított magyar élelmiszerlánc-felügyeleti díjra utalt, amelyet tavaly nyáron brüsszeli döntés nyomán az eredeti, egykulcsos mértékre kellett visszaállítani.

Szalamacha szerint a bizottsági levelében kifejtett álláspont "csak az EB hiperaktivitásáról" tanúskodik, valamint arról, hogy a testület "a hatásköre kibővítésére törekszik, és abban is dönteni szeretne, amiben a tagállamok illetékesek". A pénzügyminiszter szerint Lengyelország február végéig válaszol az EB levelére.

A január végén ismertetett törvénytervezet szerint a különadó progresszív, háromkulcsos lenne, a legnagyobb terheket a hétvégi árusításra róna, és az idén mintegy 0,45 milliárd eurónak megfelelő költségvetési bevételt hozna.

A 300 millió zlotynál, mintegy 67 millió eurónál alacsonyabb bevételű cégeket 0,7 százalékos különadó terhelné. Az ennél magasabb bevételeket 1,3 százalékos adókulcs szerint adóztatnák meg. A szombaton, vasárnap és a munkaszüneti napokon folytatott árusítást pedig 1,9 százalékos kulcs terhelné. Az adómentes bevételi küszöb havi nettó 1,5 millió zlotyt tenne ki.

A kiskereskedelmi különadót a tervek szerint márciustól vezetnék be Lengyelországban. Mateusz Morawieck kormányfőhelyettes és fejlesztési miniszter azonban a szerdai sajtóértekezleten azt mondta, "nem kell túlzottan sietni", mivel "az olyan nehéz ügyben, mint amilyen az adó optimális formájának megállapítása" kompromisszumra van szükség.

Az adó jelenleg tervezett formája miatt azok a nagy kereskedelmi láncokkal versenyezni próbáló lengyel kisvállalkozók is tiltakoztak, akik úgynevezett jogbérleti szerződés (franchise) alapján részesednek egy nagyobb bolthálózatban. Szalamacha ezzel kapcsolatban elmondta: az üzlethálózatok "hibás meghatározását" kerülendő, a konzultációk során figyelembe veszik ezt a Lengyelországban elterjedt vállalkozási formát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!