szerző:
MTI

A kőolaj árát egyebek között a termelés visszafogásával lehetne ismét emelkedésre bírni, viszont úgy tűnik, nincs piaci szereplő, aki ezt megtenné.

Sem az OPEC, sem pedig a szervezeten kívüli olajtermelők, így Oroszország sem fogja csökkenteni az olajtermelését - közölte Bob Dudley, a BP vezérigazgatója szerdán egy londoni nemzetközi energia fórumon. "Rövid távon biztosan nem lesz termeléscsökkentés" - vélekedett az olajvállalat vezetője. 

A londoni konferencián hasonlóan fogalmazott a Rosznyefty orosz olajvállalat és egyben a világ legnagyobb tőzsdén jegyzett olajcégének vezérigazgatója is. Igor Szecsin szerint igen kétséges, hogy megállapodás születne az olajtermelők között a termeléscsökkentésről. "Ugyan már, ki csökkentene?! A szaúdiak, vagy az irániak, esetleg Oroszország egyedül?" - tette fel a kérdést. 

Januárban rekordszintű, napi 10,88 millió hordó volt az orosz olajtermelés, 1,5 százalékkal múlta felül a decemberit. Eközben az OPEC januári olajtermelése napi 32,33 millió hordó volt, 131 ezer hordóval több, mint decemberben. Az olaj jegyzése 10 éves mélyponton van, ára 2014 közepe óta 70 százalékkal zuhant.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!