szerző:
MTI

A kőolaj árát egyebek között a termelés visszafogásával lehetne ismét emelkedésre bírni, viszont úgy tűnik, nincs piaci szereplő, aki ezt megtenné.

Sem az OPEC, sem pedig a szervezeten kívüli olajtermelők, így Oroszország sem fogja csökkenteni az olajtermelését - közölte Bob Dudley, a BP vezérigazgatója szerdán egy londoni nemzetközi energia fórumon. "Rövid távon biztosan nem lesz termeléscsökkentés" - vélekedett az olajvállalat vezetője. 

A londoni konferencián hasonlóan fogalmazott a Rosznyefty orosz olajvállalat és egyben a világ legnagyobb tőzsdén jegyzett olajcégének vezérigazgatója is. Igor Szecsin szerint igen kétséges, hogy megállapodás születne az olajtermelők között a termeléscsökkentésről. "Ugyan már, ki csökkentene?! A szaúdiak, vagy az irániak, esetleg Oroszország egyedül?" - tette fel a kérdést. 

Januárban rekordszintű, napi 10,88 millió hordó volt az orosz olajtermelés, 1,5 százalékkal múlta felül a decemberit. Eközben az OPEC januári olajtermelése napi 32,33 millió hordó volt, 131 ezer hordóval több, mint decemberben. Az olaj jegyzése 10 éves mélyponton van, ára 2014 közepe óta 70 százalékkal zuhant.