szerző:
MTI

Noha csak egy hete ültek le tárgyalni a felek, mivel az állami tulajdonos által beígért bérajánlatáról kedden kiderült, hogy az fizetésemelést nem tartalmaz, a volánosok érdekvédelmi szervezete bekeményített. Közölték: a rendelkezésükre álló eszközökkel készek kikényszeríteni a megfelelő eredményt.

Sztrájkbizottságot alakítottak a volánszakszervezetek, mert kedden eredménytelen volt a bértárgyalás második fordulója, miután a munkáltatókat képviselő Közúti Közlekedési Vállalkozások Szövetsége (KKVSZ) az alágazatban dolgozók számára ismét nullaszázalékos béremelési ajánlatot tett – közölte a "Volános" Szakszervezetek Együttműködési Fóruma. Baranyai Zoltán, a szervezet szóvivője ismertette: az érdekképviseletek fenntartották korábbi, 7,5 százalékos bérkövetelésüket és a szintén korábban megfogalmazott bérfelzárkóztatási igényüket.

A tárgyalásban részt vevő szakszervezetek azért hozták létre a sztrájkbizottságot, mert a munkáltatói ajánlat és a munkavállalói oldal követelése továbbra sem közeledett egymáshoz. Felhívták a munkáltatói oldal figyelmét: amennyiben a következő, jövő hétfői tárgyalási napon sem mozdul el érdemben a bérfejlesztési ajánlat, akkor a sztrájkbizottság megkezdi a sztrájk előtt kötelező hétnapos egyeztetést.

©

A közleményben az áll, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) korábban kiadott nyilatkozata szerint "kidolgozás alatt áll a bérajánlat", azonban a keddi tárgyalás során kiderült, hogy ez a bizonyos ajánlat egyetlen fillér emelést sem tartalmaz. Baranyai szerint nem marad más hátra, a szakszervezetek a rendelkezésükre álló eszközökkel kényszerítik majd ki az eredményt. Ez pedig nem más, mint a sztrájk, pontosabban az arra való felkészülés megkezdése – tette hozzá.

A szóvivő tájékoztatása szerint a "Volános" Szakszervezetek Együttműködési Fóruma tömöríti a tárgyalásokban részt vevő szakszervezeteket, összesen több mint 10 ezer munkavállaló érdekeit képviseli. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. eddig nem adott az ügyben tájékoztatást a február 1-jén megkezdett bértárgyalásról – és a most bejelentett sztrájkkészültségről sem.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!