szerző:
hvg.hu

A kormány várhatóan idén folytatja a két éve indult háztartásigépcsere-akcióját. Egy szakértő szerint a régi képcsöves tévék állami cseréjével is sokat lehetne spórolni.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) egy ideje már vizsgálja, milyen háztartási géppel lenne érdemes folytatni a programot – értesült az NRGreport.  A legnagyobb energiamegtakarítás a hűtőgépcsere folytatásával lenne elérhető, ám a minisztériumban az akció sikere miatt a mosógépcsere-program meghosszabbításának lehetősége is felmerült.  Az NRGreport által megkérdezett szakember szerint a háztartások többségében még mindig képcsöves televízió található, ezek cseréjével is jelentős megtakarítást lehetne elérni.

Még nem tudni, pontosan mekkora energiamegtakarítást ért el a két eddigi program, a hűtőgép- és a mosógépcsere. A minisztérium egyelőre nem publikált adatokat, a mosógépek vásárlása még tart. Ha a lehető legnagyobb energiamegtakarítás a cél, a hűtőgépek cseréjét lenne érdemes folytatni. Ez az egyetlen háztartási eszköz, amelyiknél állandó az energiafelhasználás, típustól és kortól függően a villanyszámla 15-20 százalékát teheti ki.

Úgy tudjuk, a minisztériumban az akció sikere miatt a mosógépcsere-program meghosszabbításának lehetősége is felmerült, bár egy többgyermekes családban sem megy a mosógép napi egy-két óránál többet. A háztartások 62 százalékában található képcsöves televízió, melyek szintén sokat fogyasztanak, így ezek cseréjével is jelentős megtakarítást lehetne elérni. A közelgő futball-Európa-bajnokság és az olimpia előtt bizonyára sokan üdvözölnék ezt az opciót.

Az Otthon Melege Program folytatódik idén is, a tavaszra tervezett, a családi házak komplex energetikai korszerűsítését támogató pályázatcsomag kidolgozás alatt áll, tájékoztatta az NRGreportot az NFM. Kérdésükre, hogy tervezik-e a nagy gépcsereakció folytatását, s ha igen, milyen készülékkel, a minisztérium azt írta, a korábbi háztartásigép-csere programokra a pályázatok benyújtását csak felfüggesztették, a lehetőség a szükséges források rendelkezésre állása esetén ismét megnyitható lesz.

További részleteket itt lehet olvasni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!