Szabó M. István
Szabó M. István
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem öncélúan akadékoskodik a paksi atomerőműs projekt miatt Jávor Benedek, aki azt mondja, a brüsszeli bürokraták – szemben a hazaiakkal – nem tartják őt kellemetlen figurának.

hvg.hu: Tudatosan vállalja, hogy tüske a kormányzati köröm alatt, de milyen taktikával dolgozik gyakrabban? Az európai parlamenti képviselői irodájában számos ügy dossziéja között várja, hogy rátromfolhasson egy-egy magyar kormányzati állításra – vagy inkább úgy, hogy ami menet közben „szembejön”, azt mind nyilvánosságra hozza?

Jávor Benedek: A brüsszeli munkám középpontjában az energiapolitika, a környezetpolitika, a roma integráció és a korrupcióellenes küzdelem áll már az elejétől fogva. Ennek csak egy része az, hogy a magyar kormány korrupciós ügyeivel kapcsolatos információkat nyilvánosságra segítem, de tény, a magyar sajtóban ez utóbbi kapja talán a legnagyobb figyelmet.

©

Nincs állandó recept, csak az, hogy ez egy olyan sziszifuszi munka, amiben az egész brüsszeli és budapesti irodánk benne van. Folyamatosan, személyes kapcsolatban kell legyünk hozzá az Európai Bizottság (EB) megfelelő főigazgatóságaival és vezetőivel, emellett úgymond „diplomata üzemmódban” parlamenti kérdéseket, írásos bejelentéseket teszünk fel, ha kell, minden érintett intézményi szinten. Makacsul rákérdezünk azokra az információkra, amelyekkel ténylegesen láthatóvá válik a magyar kormány tevékenysége – nemcsak a paksi bővítés kérdésében, hanem például az uniós pénzek felhasználásával kapcsolatosan is.

A paksi atomprojektről
Az európai parlamenti képviselővel bővebben a paksi atomerőmű körüli nehézségekről, a projektből való esetleges kitáncolásból is beszélgettünk, interjúnknak ez a része itt olvasható.

Van, hogy ez utánkövetés: ha megjelenik egy kormányzati állítás, aminek a hitelessége kétséges számunkra, azt ellenőrizve gyakran kiderül, hogy csúsztatás vagy valótlanság van benne. Mint amikor Lázár János hazugságát kellett helyre tenni, mert a lakossági energiahatékonysági programokra a kormány állításával ellentétben az EU kifejezetten megítélt lakossági támogatást.

Más esetekben előre meg tudjuk jósolni a terítékre kerülő ügyeket, és mire a kormányzati állítás megjelenik, már megvannak azok a dokumentumok is, amik adott esetben cáfolatként előhúzhatók.

hvg.hu: Aztán az egészet kiteszi a Facebook-oldalára vagy a blogjára. Miért oda? Mennyire tekinthetők hivatalosnak az ottani bejelentések, elvégre vélheti úgy bárki, hogy Jávor Benedek magánemberként oda úgyis azt ír ki, amit akar.

J. B.: 2016 van. A Facebook, a Twitter talán a legfőbb kommunikációs közvetítő közegek. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke rendszeresen twitteli ki a döntéseit, mert a nagyon rövid, tömör üzenetben gyorsan és lényegretörtően át lehet adni a legfontosabb információkat. Számomra teljesen mindegy, milyen felületen kommunikálok. Az a fő, hogy a tartalomnak megalapozottnak, és a legjobb tudásom szerint valósnak és hitelesnek kell lennie.

hvg.hu: A brüsszeli bürokraták is olyan kellemetlen figurának tartják, mint a budapestiek?

J. B.: Az energiapolitikai, a regionális, vagy a versenyjogi főigazgatóságon és még jó néhány helyen ismernek már, és ha meglátnak, talán gondolhatják, hogy „Jaj, már megint jön a Jávor!”

©

De azért a hozzáállás egészen más Brüsszelben, mint idehaza, mert a bizottsági munkatársaktól a biztosi szintig ők saját magukra úgy tekintenek, mint akiknek kötelességük informálni a nyilvánosságot, és különösen igaz ez egy európai parlamenti képviselő kérésére. Alaposan megvizsgálják, hogy van-e lehetőségük kiadni a kért dokumentumokat, és nem akarok rózsaszín képet festeni róluk, mert Brüsszelben is megvan a bürokrácia intézményi ellenállása, de soha nem lépik át azt a határt, hogy ők ezt a munkájuk szerves részének tekintik.

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!