szerző:
hvg.hu

A Magyar Nemzet bejelentése nyomán nyomozás indult néhány, a letelepedési kötvények értékesítésére engedélyt kapó céggel kapcsolatban.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozás keretében vizsgálja a letelepedési államkötvények értékesítésének hátterét – írja a Magyar Nemzet, amely tavaly decemberben bejelentést tett az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalánál a kétes üzletekkel kapcsolatban.

A BRFK feljelentésként kezelte a lap közérdekű bejelentését, amelyben két liechtensteini cég bejegyzésének furcsaságaira hívták fel a figyelmet. A gazdasági bizottság ugyanis rejtélyes módon az előtt ütötte rá a pecsétet a VolDan Ltd. és az S&Z Program Ltd. kötvényforgalmazási kérelmére, hogy azt a liechtensteini igazságügyi hivatal kiadta volna. A két cég feltehetően hasonló tulajdonosi körrel rendelkezik és arra kaptak engedélyt, hogy unión kívülről érkező állampolgároknak értékesíthessenek letelepedési államkötvényt.

A Magyar Nemzetnek az is feltűnt, hogy a gazdasági bizottság tavaly decemberben vonta vissza két közvetítőcég engedélyét arra hivatkozva, hogy nem értékesítettek az elmúlt három évben legalább száz államkötvényt, hogy a hároméves határidő még le sem járt.

A letelepedési konstrukció lényege, hogy az Európai Unión kívüli, úgynevezett harmadik országból érkező befektetők, ha legalább 300 ezer euró névértékű, erre a célra kibocsátott, ötéves futamidejű államkötvényt vásárolnak, a hazai törvények értelmében fél év után letelepedési engedélyt kapnak. A kötvényt azonban csak a gazdasági bizottság által kijelölt cégek forgalmazhatják, így a legtöbbször strómanokon keresztül, offshore államokban bejegyzett értékesítő cégek adják el őket és húznak belőle 25-30 százalékos hasznot.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!