szerző:
hvg.hu

A Világgazdaság pénteken közölte a hírt, mely szerint szerint több tízmillió forintot bukhattak fejenként azok, akik a Reálszisztéma ígéreteinek bedőlve, vásároltak a brókercéggel a rendőrség gyanúja szerint összejátszó BTel részvényeiből. A Reálszisztéma minden vádat visszautasított, és közölték: nem érintettek semmiféle ilyen ügyben. Utóbb a Világgazdaság is azt írta, a Reálszisztémának tulajdonítottak egy ügyet, amelyben nem a cég tette az ajánlatot, hanem egy másik cég.

Újabb brókerbotrány lehet kibontakozóban, rendőrségi nyomozás indult annak a gyanúnak az alapján, hogy a Reálszisztéma a hamis magánokiratot használt fel, folytatólagosan és üzletszerűen jelentős értékre csalt és sikkasztott.rendőrség nyomoz – írta pénteken a Világgazdaság. A lapból azt állította, hogy a gyanú szerint az egyik ügyfélnek például felajánlották, ha a tőzsdei ár 80 százalékán vásárol BTel-részvényt, a papírokat a későbbiekben havi 4 százalékos felárral a Reálszisztéma visszavásárolja. Méghozzá abból a haszonból, amely azáltal keletkezik, hogy a BTel részvényeit bevezetik a frankfurti tőzsdére, és az követően azok árfolyama 6-9 hónapon belül kilő. Ám ennek bedőlve - írja a Világgazdaság - hiába vett az egyik kliens 2013-ban 35 millió forintért BTel-részvényeket, azokat a Reálszisztéma a 2014. április 30-án megjelölt napon nem vásárolta vissza.

Ráadásul a lap azt írta, a károsult rájött arra, hogy fiktív árbevételi adatokkal megtévesztették. A BRFK szerint a tőkepiac szereplőinek közvetített, a távközlési cég valós pénzügyi helyzetére vonatkozó hamis jelzésekkel bírta kötvény-, illetve részvényvásárlásra a befektetőket, ami megalapozza a kibocsátó büntetőjogi felelősségét – írja a lap a rendőrségi határozat alapján.

A Reálszisztéma közleményben reagált az írásra (lásd alábbi keretesünket), és pontosított a Világgazdaság is. E szerint a lap által a Reálszisztémának tulajdonított ügyben (a már említettben, amelyben az egyik ügyfélnek felajánlották, ha a tőzsdei ár 80 százalékán vásárol BTel-részvényt, azt a későbbiekben havi 4 százalékos felárral visszavásárolják), nem a Reálszisztéma tette az ajánlatot, hanem egy Kredit Investment Kft. nevű cég. Ő mondta azt, hogy a BTel-részvényeket abból a haszonból vásárolják vissza, amely azáltal keletkezik, hogy a BTel részvényeit bevezetik a frankfurti tőzsdére, melyet követően azok árfolyama 6-9 hónapon belül kilő. Ám az ennek bedőlő, 2013-ban 35 millió forintért BTel-részvényt vásárolt ügyféltől nem a Reálszisztéma, hanem a Kredit Investment nem vásárolta vissza a 2014. április 30-án megjelölt napon.

Reagált a Reálszisztéma: nincs ügy, nincs rendőrségi megkeresés

A Reálszisztéma Értékpapír Zrt. tulajdonosa az OTS-en reagált a vg.hu-n megjelent írásra. Berki István ebben úgy fogalmazott, “Kategorikusan és határozottan visszautasítjuk a Reálszisztéma Értékpapír Zrt. terhére rótt, alaptalan vádakon alapuló súlyos bűncselekmények elkövetésével való rágalmazást. A Reálszisztéma Értékpapír Zrt. a cikkekben szereplő bűncselekményeket nem követte el, azokkal kapcsolatban mindezidáig sem rendőrségi, sem egyéb hatósági megkeresés nem történt.”

Azt írta, a megjelent cikkekben kiemelten leírt konkrét BTel ügyletekhez (80%-os árfolyam, havi 4% felár) a Reálszisztéma Értékpapír Zrt-nek semmi köze nincs, az valószínűsíthetően egy másik társaság által megkötött ügylet.

“Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a cikkek alaptalanul hozzák ok-okozati összefüggésbe a felügyeleti biztosok kirendelését a médiában megjelent rágalmakkal” – áll a nyilatkozatban.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!