szerző:
hvg.hu

Az Uber együttműködést ajánl egy online jövedelembevallási rendszer kifejlesztésére – áll többek között a vs.hu szerint abban a levélben, amelyet az Uber még január végén küldött Seszták Miklós fejlesztési miniszternek.

"Számos téves információ jelent meg a sajtóban az Uberrel kapcsolatban” - magyarázta a cég a kapcsolatfelvételt a vs.hu szerint a január 29-én kelt levélben. A Rob Khazzam regionális és Fekete Zoltán magyarországi ügyvezető igazgató által aláírt levél ezért megoldási javaslatokat ajánlott Seszták Miklósnak.

Ilyen javaslat volt, hogy Uber együttműködést ajánlott egy online jövedelembevallási rendszer kifejlesztésére, amely az elképzelések szerint a megosztáson alapuló gazdaság – sharing economy – szereplői által generált bevételek adóztatását könnyítené meg. Ennek részleteit nem fejtették ki bővebben, de azt hangsúlyozták, hogy ehhez hasonló együttműködésben vannak jelenleg is az észt adóhatósággal, illetve ha a magyar kormány rábólintana az ötletre, akkor ezzel Magyarország régiós vezetővé válna a jövedelembevallás digitalizációjában.

Az adózási kérdésekre válaszul azt írták a levelükben, hogy az autós partnereik vállalták, hogy eleget tesznek az adófizetési kötelezettségnek. Az Uber hozzátette, február elsejétől csak az használhatja a platformjukat, aki feltölti a rendszerükbe a vállalkozói adószámát és hogy e-számlát fognak kiállítani minden utazást követően. Ezt egyébként a cég már be is vezette.

A levél azzal zárult, hogy mindezek fényében egy találkozót kérnek Seszták Miklóstól, hogy részletezzék javaslataikat. Úgy tudjuk ez a találkozó azóta sem jött létre, ám az Uber képviselői a múlt héten találkoztak az NGM és a NAV képviselőivel.

A beszámoló szerint a levél azért is érdekes, mert Fónagy János parlamenti államtitkár szerdán éppen azzal indokolta részben a hatóság jóval szigorúbb fellépését – belengették a rendszám elvételét és egy közel egymillió forintos bírságot is –, hogy az Uber központja minden együttműködést megtagadott, letiltották a szolgáltatást ellenőrizni kívánó NAV-osok bankkártyáit, mondhatni „agresszív” volt a magatartásuk.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!