szerző:
hvg.hu

Zaklatásból sokféle bukkan fel a munkahelyeken, tipikus a titkárnőt „molesztáló” főnök vagy akár fordítva is, de számos egyéb formáit is felbukkannak. Irányulhat védett tulajdonságok (például betegség, női vagy férfi tulajdonságok, életkor) ellen, de más megalázó jellegű magatartás is sértheti az emberi méltóságot. Ne hagyja magát! Az Adózóna megmondja hová forduljon!

Nem szükséges az amerikai filmekig menni a zaklatás gyakorlati megvalósulásakor, hiszen tipikus esete nem a titkárnőjét „molesztáló” főnök, bár a gyakorlatban nyilvánvalóan ez is előfordul. Elég csak szétnézni a munkahelyen, ahhoz, hogy olyan, az emberi méltóságot sértő, szexuális vagy egyéb természetű magatartás, amely az érintett személynek meghatározott tulajdonságával függ össze, és célja vagy hatása valamely személlyel szemben megfélemlítő, ellenséges, megalázó, megszégyenítő vagy támadó környezet kialakítása – írja az Adózóna.

A zaklatásos esetek túlnyomó többsége nem a szexuális zaklatás kategóriájába tartozik. Olyan védett tulajdonságok alapján is megvalósulhat, mint például az egészségi állapot, életkor, politikai vagy más vélemény, érdekképviselethez való tartozás. Az egészségi állapoton alapuló zaklatásra konkrét példaként arra az esetre hivatkoznék, amikor a munkavállalók a vérátömlesztéssel megfertőzött hepatitis C fertőzött munkavállaló társukat „piszkálták” addig, amíg az önként nem távozott a munkahelyről.

Fontos arra rámutatni, hogy a zaklatásért a munkáltató perelhető, hiszen az egyenlő bánásmód követelményének a betartásáért a foglalkoztatással összefüggésben ő felel. Ettől függetlenül a munkatársak emberi méltóság sérelmére hivatkozva polgári bíróság előtt egymást is perelhetik, de ez sokkal izzadságosabb.

További részleteket itt lehet olvasni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!