szerző:
hvg.hu

Megszűnik a brit The Independent című napilap nyomtatott, valamint annak vasárnapi kiadása, az Independent on Sunday – jelentették be a tulajdonosok péntek délután. Egyelőre nem tudni, mi lesz a lap munkatársaival. A The Independent online változata megmarad, de még kérdéses, hány embert vehetnek át oda.

©

A The Independentet 1986-ban alapították újságírók. Az ír Independent News & Media (INM) cégtől 2010-ben vásárolta meg az akkor már veszteséges lapot 1 fontért a Lebegyev-család, és a hírek szerint az elmúlt időszakban előrehaladott tárgyalásokat folytattak az újság eladásáról.

A lapnak 150, teljes munkaidős munkatársa van, nagy részük sorsa egyelőre bizonytalan.

Már csütörtökön tudni lehetett, hogy Jevgenyij Lebegyev meg akarja szüntetni a nyomtatott kiadást, a pénteki számot ennek ellenére időben elkészítették. Az újság utolsó nyomtatott száma várhatóan márciusban jelenik meg.

A dolgozók egy része maradhat a The Independent kibővített online szerkesztőségében. Nagyjából 20-40 embert állítólag átvesz a Johnston Press, amely megvásárolná az Independent i nevű kiadását – írta a The Guardian, és ezt megerősítették az ESI Media magyar idő szerint 15 óra előtt megjelent közleményében is.

Jevgenyij Lebegyev azzal indokolta a nyomtatott kiadás megszűnését, hogy "a digitális újságírásé a jövő".

Majdnem lett magyar Independent is

A magát nevében is függetlennek nevező napilap a The Guardian szerkesztőségéből vált ki 1986-ban, és azokat az újságírókat tömörítette, akik egyre nehezebben viselték, hogy a szerkesztőknek, újságíróknak mindenféle – főleg gazdasági – tulajdonosi és kiadó szempontokhoz is alkalmazkodniuk kell.

Eredeti céljuk az volt, hogy kiadói és tulajdonosi mintát teremtsenek mások számára is. A The Independent példányszáma alapján viszonylag hamar felzárkózott a hagyományos lapok második vonalába – de függetlenségét rövidesen elvesztette. A brit sajtópiacon lezajló erős koncentráció közepette pénzügyi befektetővel erősítette meg magát.

Kevéssé ismert, hogy a rendszerváltás körül a magyar piacot is megcélozta, és még a szabad választások előtt el akarta indítani magyar nyelvű napilapját. Ezt olyannyira komolyan gondolta, hogy a vezetésre kiszemelt újságírók közül néhányat meg is hívott vendégségbe, hogy megismertesse őket az angolszász újságírás jellegzetességeivel, követelményeivel – és a cityvel. Csakhogy az Independent On Sunday beindítása a kiadó valamennyi erőforrását lekötötte, ezért végül elállt az üzlettől.  

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!